Trešnje iz Ritopeka na putu za Rusiju, voćari bi da šire tržište

U okolini Beograda uspevaju različite vrste voća, ali za trešnju kažu da je zlato Ritopeka. Berba je počela, a najveći deo roda otići će u Rusiju. Da bi došli do novih kupaca obnovili su manifestaciju "Dani trešnje".

Mada je ovo proleće za trešnju bilo pretoplo, ona je dobro rodila. Voćari su zadovoljni kvalitetom. Cenom, kao i obično, nisu.

"Dosta prvog roda je propalo, ali dobar je kvalitet drugog roda. Cenom smo delimično zadovoljni", kaže jedan od voćara.

Neki su došli na "Dane trešnje" samo da bi pomogli. "Roditelji mi se bave ovim, ja im pomažem. Danas sam došao na izložbu zbog roditelja, mada bih želeo da pomognem što više. možda da se čak u slobodno vreme i bavim ovim, zato što je ovo veoma lep posao", rekao je mladić sa kojim je razgovarala ekipa RTS-a.

Iako vremenske prilike nisu baš bile povoljne, kvalitet voća je zadovoljavajući.

"Imali smo u aprilu i maju temperature preko 30 stepeni, pa je voće na brzinu sazrevalo i postizalo je malo manji kvalitet u odnosu na prošlu godinu, te je cena malo niža. Rod je dobar, ali je kvalitet malo lošiji u odnosu na prošlu godinu", objašnjava Duško Živanović, zamenik predsednika Opštine Grocka.

Najviše trešanja iz Ritopeka ode put Rusije, ali bi voćari da prošire tržište. Zato su posle deset godina ponovo organizovali festival trešnje po kojem su bili čuveni u regionu.

"Vidite koliko je ovde bilo ljudi, koliko je bilo predstavnika ambasada, sve je to reklama za našu robu i naš proizvod koji je najlepši u Evropi, samo treba da ga dobro prezentujemo i da ga prodamo na dobrom tržištu", ističe Dragoslav Simonović, predsednik Opštine Grocka.

Natalija Markević, zamenica ambasadora Ukrajine u Srbiji, očekuje više srpskih trešanja u svojoj domovini.

"Mi se iskreno nadamo da ćemo ostvariti neke nove kontakte i da ćemo dovesti više vaših trešanja, koje su stvarno vrhunskog kvaliteta, u Ukrajinu", rekla je ambasadorka.

Opština Grocka prva je u Srbiji po proizvodnji trešnje, kajsije i breskve. Kažu da su, uz dobro zemljište, u prednosti i zbog blizine beogradskih prijaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво