Poslovne zone privlače investitore

Uređene industrijske i slobodne zone privlače investitore pa se u njihov razvoj sve više ulaže. Od 2014. godine u okviru Vladinog programa za njihovo opremanje realizovana su 103 infrastrukturna projekta, vredna 1,7 milijadi dinara. Polovinu finansira Ministarstvo privrede, a polovinu lokalne samouprave.

Od početka godine pokrenuto je 13 projekta, vrednih 430 miliona dinara. U sedam lokalnih samouprava nastavljeni su radovi na širenju postojećih poslovnih zona, a u ostalim je započela gradnja komunalne i saobraćajne infrastrukture,  gasne, elektro i telekomunikacione mereže za nove zone.

"Danas gotovo da nemamo lokalnu samoupravu da nije spremna da neki investitor dođe ili da neki koji je već tu reinvestira, proširi se i uveća svoje poslovanje", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Poslovne zone koje su privule najviše investitora su Šimanovci, zatim u Beogradu, Rumi, Nišu, Svilajncu, Šapcu, Pirotu. Recimo u subotičkoj industrijskoj zoni ima sedam fabrika koje zapošljavaju 6.000 ljudi, a poslednja je otvorena prošle sedmice.

"Proizvodni potencijal je usmeren na izvoz pa shodno tome i Subotica se od 2016. godine konstantno nalazi u sedam do 10 posto u spoljnotrgoviskom suficitu. U privrednoj zoni Mali Bajmok još uvek ima mesta, to je oko 10 hektara, za šta još postoji određeno interesovanje investitor",kaže Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice za investicije.

Uz postavljanje ograde, kamera i osvetljenja, za potrebe poslovne zone Bunuševac u Vranju, grade i obilaznicu i dva kružna toka jer je to kažu, zahtev budućih investitora.

"Imamo četiri plana regulacije u slobodnoj zoni, jednim je urađena nivelacija i gotovo kompletna infrastruktura - voda kanalizacija, telefon kabl i struja, dok su ostali u razradi", kaže Goran Živković, direktor slobodne zone Vranje.

U Vladi kažu, da u okviru tog paketa podrške lokalnoj infrastrukturi podsticajima motivišu investitore da dolaze i u manje i nerazvijene sredine.

"Veći nivo podsticaja, ali i manji nivo uslova za kvalifikovanje za posticaje se postavljaju lokalnim samoupravama koje su nerazvijene", kaže Dragan Stevanović.

Te investicije se isplate se za tri do pet godina a najavžnje je zapošljavanje lokalnog stanovništva. Trošenje novca za projekte poslovnih zona je pod strogim nazorom. Od stotinu javnih nabavki za te namene samo u dva slučaja bilo je nepravilnosti što je kažu nadležni, zanemarljivo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво