Antić sa Novakom: Važna realizacija dva projekta NIS-a

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, a u razgovoru je konstatovano da je izuzetno značajno da NIS nastavi sa investicionom politikom i da se u predviđenim rokovima realizuju dva velika projekta.

To su projekti Duboka prerada i TE - TO Pančevo, u vrednosti od preko 450 miliona evra, koji treba da učvrste poziciju NIS-a kao regionalnog lidera, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministri su izrazili očekivanje da se tokom juna i jula ove godine ostvari napredak po pitanju realizacije oba projekta. 

Antić i Novak su pozitivno ocenili saradnju dve zemlje u oblasti energetike koja se pre svega ogleda kroz strateško partnerstvo "Gasproma" i "Srbijagasa", kao i rad zajedničke kompanije – NIS, navodi se u saopštenju.

Novak je čestitao je predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na dobrim rezultatima, rastu industrijske proizvodnje i rastu BDP-a od 4,5 odsto u prvom kvartalu, uz ocenu da je to ključni razlog i za rast potrošnje gasa, koji je od početka godine za šest odsto veći u odnosu na isti period lane. 

"Svi parametri govore da će srpska privreda nastaviti da se razvija, što nameće potrebu da obezbedimo dodatne količine gasa i jačamo sigurnost snabdevanja ovim izuzetno važnim energentom. Proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor na ne manje od 750 miliona metara kubnih, i izgradnja novog gasno-transportnog sistema iz pravca Bugarske ka Mađarskoj, prioriteti su na kojima ćemo zajednički raditi", istakao je Antić.

Ministar Antić sastao se i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, a tokom sastanka konstatovano je da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou i da treba nastaviti sa jačanjem privredne saradnje, a posebno saradnje u oblasti energetike.

Zajednički je ocenjeno da imamo iste ciljeve po pitanju energetske bezbednosti u regionu, sa posebnim akcentom na sigurnost snabdevanja gasom, uzimajući u obzir narastajući značaj tog energenta.

"Sprovedeni market test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazuje da postoji potreba za dodatnom gasnom infrastrukturom, posebno iz pravca Bugarske prema Mađarskoj. Imamo zajedničke interese i zajedničke ciljeve i nastavićemo razgovore tokom susreta sredinom juna u Beogradu", najavio je Antić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи