Ekonomski dijalog EU, Zapadnog Balkana i Turske

Predstavnici zemlja članica EU, Zapadnog Balkana i Turske održali su u Briselu godišnji sastanak posvećen ekonomskoj politici na kojem su se složili da nastave rad na reformama na jačanju ekonomije, konkurentnost i inkluzivni rast.

Evroposki komesar za pristupne pregovore Johanes Han rekao je da se svih sedam partnera obavezalo na produbljivanje ekonomskih i socijalnih reformi sa opštim ciljem povećanja konkurentnosti i privrednog rasta.

"Sada se treba fokusirati na snažnu implementaciju ovih reformi da ljudi u regionu mogu videti opipljive rezultate kao što su otvaranje sve više boljih poslova i inkluzivniji rast”, dodao je Han.

Na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici centralnih banaka Zapadnog Balkana, Turske i Evropske centralne banke usvoje su zajedničke smernice zasnovane na ekonomskim reformskim programima ( ERP) koje vlade zemlja regiona i Turske usvajaju svake godine i predstavljaju Evropskoj komisiji, po ugledu na zemlje članice i tzv. ”evropski semestar”.

U Evropskoj komisiji kažu da ERP igraju ključnu ulogu u unapređenju planiranja ekonomske politike i sprovođenju reformi kako bi se povećala konkurentnost i poboljšali uslove za inkluzivan rast i otvaranje novih radnih mesta.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, socijalni dijalog, finansisjku stabilnosti usluge, Vladis Dombrovskis naveo je da su programi ekonomskih reformi i današnji dijalog na visokom nivou su tu da pomognu našim partnerskim zemljama da pokrenu još ambicioznije reforme.

"Već postignuti napredak dobrodošao, ali su dalji napori neophodni za unapređenje fiskalnih okvira i javnih finansija, produbljivanje makroekonomske stabilnosti i podrške prelasku na javnu potrošnju koja je povoljnija za rast ", istakao je Dombrovskis.

U Savetu EU kažu da dijalog o ekonomskom upravljanju sa zemljama Zapadnog Balkana i Turske za cilj ima da ih pripremi za njihovo buduće učešće u koordinaciji ekonomskih politika Unije.

Učesnici su obnovili posvećenost uspostavljanju novih smernica u cilju ispunjavanja ekonomskog dela kriterijuma iz Kopehagena.

Napomenuto je da svi elementi usvojenh smernica iz 2017. godine koji još nisu primenjeni ostaju validni i zahtevaju dalji angažman onih koji kreiraju politiku na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи