Ugovor sa "Simensom" o nabavci novih lokomotiva za teretne vozive

Posle gotovo četiri decenije srpske teretne vozove vući će osam novih elektrolokomotiva. Preduzeće "Srbija Kargo" sklopilo je ugovor sa "Simensom" o njihovoj nabavci, vrednoj 32 miliona evra. Posao se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Lokomotive "Vektrom" stići će iz Simesove fabrike u Austriji. One zadovoljavaju najnovije ekološke standarde, imaju ugrađene nacionalne i evropske sisteme kontrole. Dostižu brzinu do 160 kilometara na sat, štede energiju i nisu bučne.

"Moja želja je da kada prva lokomotiva stigne u Srbiju ja lično sednem u nju i upravljam. Srbija će moći da prevozi robu prugama počevši od Soluna, kroz celu Evropu, bez problema na tom putu. Ono što je bitno je da 'Simens' nastavlja da proširuje poslovanje u Srbiji, odavde ćemo upravljati, jer, kao što vam je poznato, već širimo kapacitete u Kragujevcu", rekao je generalni direktor "Simens Srbija" Udo Ajhlinger.

"Nadam se da ćemo krajem marta sesti u prvu lokomotivu. A ja se nadam da će mlade mašinovođe koje smo primili u Kargo prošle godine, a njih je 86, da će oni imati priliku da voze te lokomotive. Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati moderne višesistemske lokomotive", kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ugovor sa "Simensom" će "Srbija kargu" značajno olakšti i ubrzati prevoz robe. To preduzeće nastalo je restrukturiranjem "Železnica Srbije" i radi bez subvencija države.

"Osposobićemo svoj vozni park i u jednom trenutku imati optimalnih 3.000 vagona u strukturi koja je potrebna i 80 elektro i dizel lokomotiva. A, planiramo da izdvojimo preko 50 miliona evra iz sopstvenih sredstava, u narednih četiri, pet godina, da bi remontovali elekto i dizel lokomotive koje su nam potrebne pored ovih novih", ističe Dušan Garibović, generalni direktor "Srbija kargo".

Pored podmlađivnja kadra i modernizacije pruga, ministarka saobraćaja kaže da investicije koje se u Železnicama rade na više koloseka iznose pet milijardi evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи