Pravila EK za poslovanje "Gasproma" u Evropi

Evropska komisija je u antimonopolskom postupku odlučila da ne kazni "Gasprom" već da ruskom energetskom gigantu nametne paket mera kojih će morati da se pridržava ukoliko želi da nastavi poslovanje na evropskom energetskom tržištu.

"Današnjom odlukom 'Gasprom' će morati da posluje po zajedničkim evropskim pravilima ukoliko želi da prodaje gas u Evropi", poručila je komesarka za konkurenciju Margaret Vestager.

Evropska komisija je usvojila odluku kojom se "Gaspromu" nameće niz obaveza koje se bave pitanjima konkurencije i omogućavaju slobodan protok gasa po konkurentnim cenama na tržištima gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.

U Evropskoj komisiji kažu da se novčanim kažnjavanjem "Gasproma" ne bi postigao željeni cilj poštovanja pravila konkurencije u EU.

Umesto kazne, "Gasprom" će, ukoliko želi da nastavi poslovanje u Evropi, morati da ukloni ograničenja koja potrošačima onemogućavaju dalju prekograničnu prodaju kupljenog gasa, da olakša isporuku gasa i do izolovanih tržišta kao što su baltičke zemlje i Bugarska i da obezbedi konkurentnu cenu gasa u centralnoj i istočnoj Evropi u odnosu na cene na zapadu Evrope.

Evropska komisija odlučila je i da "Gasprom" neće moći da traži odštetu od Bugarske zbog prekida projekta "Južni tok".

"Naša odluka nameće 'Gaspromu' striktni paket obaveza kada je u pitanju poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi. Pravila su jasna za 'Gasprom' i daju efikasna prava potrošačima gasa. To će omogućiti slobodan protok gasa po konkurentnim cenama", izjavila je komesarka Vestager.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da nove mere obavezuje "Gasprom" da preduzme pozitivne korake da dalje integriše tržišta gasa u regionu i tako pomogne u stvaranju istinskog unutrašnjeg tržišta za energiju u Evropi.

U Briselu napominju da donete mere stupaju na snagu od danas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи