Borovnica iz Srbije preko Orašca ka svim krajevima sveta

Holandska kompanija "ABB Grovers" otvorila je u Orašcu otkupni centar, koji će u prvoj fazi imati kapacitet 50 tona borovnica dnevno. Tako će srpske borovnice biti plasirane u Holandiji i zemljama Evropske unije. To voće je veoma traženo i u Americi, gde se u marketima prodaje i za 30 evra po kilogramu.

Borovnice iz cele Srbiji od juna će, preko Orašca i tamošnje hladnjače, put sveta. Za početak 50 tona dnevno, a kako borovnica postane popularnija, očekuje se i tri puta više.

Vojinovići u Banji kod Aranđelovca gaje je već devet godina, imaju zasade na hektar i 50 ari, i primenjuju takozvanu gustu sadnju. 

"U Evropi je to već zaživelo, konkretno u Austriji, kod nas je još u povoju. Ove sadnice su zasađene prošle godine u aprilu, ove godine je prva berba i videćemo kako će to sve izgledati", navodi Jovica Vojinović iz Aranđelovca.

Milan Milinić iz Orašca tek počinje da se bavi borovnicama, na klasičan način, uz sopstveni sistem navodnjavanja i očekuje odličan rod – oko dve tone.

"Dobra je, i ima dobru cenu, zato što stiže u junu, mesecu kad je nema nigde u Evropi. U maju stiže iz Čilea, Argentine i onda u julu iz Poljske", navodi Milinić.

Pedesetak borovničara okupljenih u šumadijskom udruženju očekuju 30 tona roda. Među prvima u posao su ušli Maksimovići i već godinama izvoze voće svetskog kvaliteta.

"U Evropi, Nemačkoj, Austriji, bilo gde, kupac borovnica pogleda na kutiji etiketu i tamo piše global gep broj i onda on može da vidi odakle je ta borovnica došla, čime je tretirana, čak i ko je brao i kada je brao", navodi Marko Maksimović iz Božurnje.

Holandska kompanija planira da otkupi kompletan rod borovnice u Srbiji.

"Ovde ćemo skladištiti i kontrolisati kvalitet i izvoziti borovnice. Količine za izvoz su neograničene jer su zahtevi tržišta ogromni. U narednom periodu borovnice ćemo i pakovati u Orašcu", navodi Fred Douven iz holandske kompanije "ABB Grovers".

U Srbiji je borovnicom zasađeno 700 hektara, država voćarima vraća polovinu novca uloženog u nove zasade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво