Organska proizvodnja šansa Srbije

Za 175 miliona evra bespovratne pomoći iz IPARD fondova stiglo je 500 prijava, a prvih petnaestak ugovora biće potpisano oko 10. juna, najavio je ministar poljoprivrede. Ekipa RTS-a je proveravala zašto se u Srbiji organska hrana uprkos povoljnoj klimi i zemljištu gaji na deset puta manjim površinama nego u zemljama Evropske unije. A upravo je takva proizvodnja označena kao šansa Srbije.

Na 2.000 hektara u južnom Banatu najveći proizvođač organske hrane u Srbiji gaji žitarice i uljarice. Od prvih koraka u poslu do prvih rezultata na njivi trebalo im je nekoliko godina.

"Mi za sada, nažalost, izvozimo sirovine, 95 odsto na zapadno tržište, mahom u Švajcarsku. Imamo posebne cene za domaće tržište i na taj način pomažemo njegov razvoj. Organska proizvodnja je veliko iskušenje za proizvođače i bez ozbiljne podrške države zaista nije realna", navodi Vladimir Babić iz firme "Ekoagri Srbija".

A ta podrška za sada izostaje. Ipak, država planira veće subvencije, pre svega za male proizvođače.

"Ono što je njihov problem je kako izdržati konkurenciju u konvencionalnoj proizvodnji usled stalnog rasta cena inputa i mislim da je upravo za te male proizvođače organska proizvodnja", navodi Velimir Stanojević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pod njom je tek 0,4 odsto zemljišta u Srbiji, a organski proizvodi u maloprodaji učestvuju sa jednim procentom. Bolje rezultate poslednjih osam godina podstiče i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

"Danas nakon osam godina ako pogledamo videćemo da se površina koja je pod organskom proizvodnjom povećala sa 6.000 na 15.000 hektara, da se broj proizvođača koji se bavi organskom proizvodnjeom povećao sa 1.000 na 3.500", navodi Tomislav Knežević iz GIZ-a.

Njihov ukupan izvoz ne prelazi 20 miliona evra, dok recimo nemačko organsko tržište vredi devet milijardi.

"Ogromna je vrednost tog tržišta i ono beleži konstantan i stabilan rast i nije posledica nekog trenda. Najveće šanse verovatno imamo na tržištu EU – zbog blizine, Sporazuma o slobodnoj trgovini, potreba potrošača, ali ono što ne smemo da zaboravimo su visoki standardi koje zahteva ova proizvodnja nosi sa sobom", navodi Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

U kojoj meri se standardi poštuju, oko 1.000 proizvođača u Srbiji meri aplikacijom koja im omogućava bržu komunkaciju sa kontrolnim kućama i štedi vreme i novac za izveštaje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара