Predstavljena prva srpska kriptovaluta 

Srbija je prošle godine od izvoza IT usluga zaradila 900 miliona evra, a ove godine, u prvom kvartalu, ta grana prihodovala je 30 odsto više u odnosu na isti period lane, rečeno je na otvaranju drugog "Fin tek" skupa posvećenog inovativnim tehnologijama.

Srbija džinovskim koracima ide u pravcu potpune digitalizacije, za šta stvaramo materijalne uslove, kadrove i zakone koji će dovesti do liderske pozicije naše zemlje u toj oblasti.

Donet je zakon o digitalnim plaćanjima u devizama. Novina je da će od jeseni biti moguće instant plaćanje noću, praznikom i vikendom, a novac će na računu biti vidljiv za svega desetak minuta.

"Omogućava građanima da direktno sa svog računa u banci daju direktan nalog za prenos sredstava recimo prodavaca. Ovaj način daje mogućnost plaćanja bez prenosa sredstava", kaže šef kancelarije premijera za IT Mihajlo Jovanović.

Ovogodišnji "Fin tek" je u znaku britanskih firmi jer je London još uvek neprikosnoveni centar finansijskih tržišta.

"Ovaj skup je značajan ne samo za Srbiju i Britaniju već i za širi region. Svedoci smo drastičnih promena u IT revoluciji. To je veliki potencijal za saradnju stručnjaka dve zemlje. I vaša Vlada čini napore da stvori zakonski okvir kako bi se ta oblast još brže razvijala", ističe zamenik šefa misije Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Trejsi Galager. 

A na skupu je predstavljena i prva domaća kriptovaluta pod nazivom Eksidijum. Njome se može za sada interno plaćati u okviru skupa s paritetom od 1,2 evra za jedan eksidijum.

"Već smo krenuli sa verzijom od 2,0 koja će da bude stvarno neverovatna ali u ovoj verziji je zatvoreni eko-sistem koji dozvoljava ljudima da u našem krugu zarađuju i da troše tu valutu", kaže idejni tvorac Eksidijuma Pavle Ljujić.

Kriptovalute su samo jedna od tema, pa će im se tokom dvodnevnog skupa u Beogradu pridružiti i stručnjaci Fešn televizije koja ima svoju kriptovalutu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво