Toplane nude reprogram duga domaćinstvima

Uz svođenje računa protekle grejne sezone, toplane već pripremaju postrojenja za narednu. Remontni posao mogao bi da bude zakočen zbog loše naplate računa za grejanja, jer samo dugovanja premašuju 21 milijardu dinara. Kako bi naplatile ta potraživnja, a olakšali domaćinstvima, pojedine toplane već nude reprogram.

Novopazarska toplana za grejanje potražuje više od 160 miliona dinara. Tri četvrtine te sume duguju građani, pa u toplani daju mogućnost plaćana na rate.

"Korisnicima je ponuđeno da dođu i sklope ugovor za izmirenje svojih obaveza u šest rata, to je jedna povoljnost. Zainteresovanih ima, ali ne u tolikom broju, tako da je naša pravna služba u obavezi da pokreće utuženja", kaže portparol JKP "Toplana" Novi Pazar Sadija Ganević.

Zrenjaninska toplana ima i veću muku jer pored 71 milion dinara tekućih neizmirenih računa građana, ne mogu da naplate i duplo veća stara dugovanja.

"Dug od 114 miliona se odonosi na samo 300 korisnika u gradu Zrenjaninu. Reč je o korisnicima koji duguju po nekoliko stotina hiljada dinara do milion dinara. Razmatramo i one poslednje načine da naplatimo svoja potraživanja iniciranjem prodaje nekretnine. Mi apelujemo na njih da se izbegnu ove krajnje mere, da dođu do našeg preduzeća i sklope sporazum o isplati duga", kaže Melanija Lojpur iz toplane u Zrenjaninu.

U Udruženju toplana podsećaju da naplata računa diktira remontne poslove i nabavku energenata za prestojeću grejnu sezonu.

"To zaista u ovom trenutku može da postane ozbiljan problem s obzirom da nam prestoji investiciono održavanje Ukupan obim investicija do početka grejne sezone sa investicionim održavanjem trebalo bi da bude preko 5,5 milijardi dinara", kaže Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana Srbije.

Oakšavajuća okolnost je što većina daljinskih sistema u Srbiji danas uredno plaća svoje tekuće obaveze za gas i mazut. Od starog duga za energente, ostalo je još šest milijardi dinara, što je tri puta manje nego pre tri godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво