Novi platni sistem od oktobra, isplata zarada i neradnim danima

Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Narodna banka Srbije će od oktobra pustiti u rad novi "instant" platni sistem, kaže za Tanjug generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

"Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci 'želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja', jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu", kaže Stanićeva.

Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak posle podne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se "zakači praznik", tek nakon njega.

Stanićeva objašnjava da će po nalogu poslodavca, transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun, dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

"Niži troškovi plaćanja, korist i za trgovce"

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

"Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno, da u trgovini plate račun skenirajući telefonom Ku-Ar kod (QR code), a trgovac će za razliku od kartičnih plaćanja ta sredstva dobiti za par sekundi", objašnjava Stanićeva.

Korist od novog sistema će zato, kaže Stanićeva, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.

Trgovci su do sada, u zavisnosti od ugovora koji imaju sa bankama, sredstva dobijali sa zakašnjenjem, a "kod instant plaćanja, primalac sredstava novac dobija odmah", naglašava Stanićeva.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

"Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS će raditi neprekidno i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji", kaže Stanićeva.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. maj 2018, 15:32) - Karadjordje [neregistrovani]

Plate

Plate kasne po 6 meseci. A vlada donosi ovakve odluke .

(subota, 19. maj 2018, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

Re:A uplate doprinosa?

Isplate plata (šifra plaćanja 240) ne mogu biti sprovede bez podatka poziv na broj koji se dobija kada poslodavac podnese prijavu i sebi stvori obavezu plaćanja poreza i doprinosa.
Nema razlike kako se vrši transakcija, ovo je obavezan podatak. A šta će i kojim redoslkedom platiti - isto kao i do sada.

(subota, 19. maj 2018, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

A uplate doprinosa?

Hoće li usplate plata biti uslovljene uplatama doprinosa?
Hoće li se obezbediti obavezna isplata plata?
Može da isplati ne znači i da hoće da isplati.

(petak, 18. maj 2018, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Dobro ste se setili

Ovo kinezi koriste skoro pa deceniju unazad. Kad zelite nesto da platite, iskoci QR na telefonu koji prodavac skenira i to je sve. Pare predju odmah, kako i treba umesto sto sada imate 5-6 kliringa dnevno, sto je smesno.
O visednevnom SWIFT-u da ne govorim. Najvaznije, nema provizije karticarskog preduzeca i posredno banke sa 2-2,5% po svakoj transakciji, koju krajnji kupac placa kroz povecanje cene.
Banka je tu max u dobitku kada je POS uredjaj njen i Vasa kartica, kada karticarska organizacija (npr Visa) uopste ne dobija svojih 0.5% ....
Kada je POS druge banke, onda transakcija prodje pola sveta kroz npr Visa sistem, da bi Vasa banka na kraju odobrila ili ne.

Sramota je da se u danasnje vreme ceka da novac, koji ionako kreiraju samo i iskljucivo banke , ceka makar i 1 minut.

(petak, 18. maj 2018, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Hahaga

Pa meni moj poslodavac vec isplacuje platu bilo kojim danom, ujutru, nocu, nedeljom ako mi je hitno...
Banke vec obezbedjuju ove usluge, zali boze na sta se trosi nas porez...

(petak, 18. maj 2018, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Hmmm

Kako umemo da komplikujemo....zivim u Nemackoj i tu plata stize na racun zadnji radni dan u mesecu i tacka....nema ni ako , mozda, odluci i sta ja znam.....

(petak, 18. maj 2018, 18:03) - anonymous [neregistrovani]

Cudan je vokabular srpskog jezika

ima tu nepoznanica kao sto su "ako", "kaze", "poslodavac", "banka", "odluci" ... uglavnom se za ove reci vezuju naj-negativniji iskustva i osecanja kod velike vecine Covecanstva, a Srbija nije izuzetak. Dajte narodu plate i penzije par dana po isteku meseca, i to ce biti pozitivan shok za njih, da ne pricamo o boljem od toga ...