Srpski privrednici u Diseldorfu, šansa za nove investicije

U utorak nova prilika za novo ekonomsko povezivanje Srbije i Nemačke. Srpski privrednici sa predsednikom Vučićem i predstavnicima Privredne komore u posetiće jednu od ekonomski najznačajnijih nemačkih pokrajina - Severnu Rajnu Vestfaliju. Na poslovnom forumu u Diseldorfu učestvovaće oko stotinu nemačkih privrednika iz industrije autodelova, hemijske, mašinske, telekomunikacija. među njima i dve srpske firme koje uspešno posluju u Nemačkoj.

Posle Bavarske, Baden Virtmberga, Hesena na redu je da pozovemo investitore iz Severne Rajne Vestfalije koja 18,5 miliona stanovnika stvara više od petine ukupnog bruto domaćeg proizvoda Nemačke. Osim poziva investitora - ništa manje je važno da uključimo naše dobavljače.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da smo iz ove pokrajine dobili najviše ugovora kada su u pitanju dobavljački lanci - iz mašinske elektroindustrije gde su neke naše firme iz Smedereva, Zrenjanina, koje su učestvovali na danima dobavljača u Beogradu ušle u njihov sistem i to je ono što jeste cilj ovakvih stvari.

U Srbiji već posluju kompanije iz te pokrajine poput "Metroa", "Henkela", "Doktor Etkera", DHL-a, "Bajera". Severna Rajna Vestfalija je drugi najznačajniji partner Srbije među nemačkim pokrajinama.

Ta pokrajina je prvi partner u uvozu i treći u izvozu iz naše zemlje. U 2017. razmena je dostigla 620 miliona evra - 30 odsto više nego u 2016. što predstavlja 14,7 odsto ukupne razmene koje ostvarujemo sa Nemačkom.

Srpski izvoz je 269,4 miliona evra i u 2017. povećan je čak 40,1 odsto u odnosu na pretprošlu godinu. Dobar poslovni ambijent i subvencije investitorima samo su jedan ali ne i jedini razlog za privlačenja nemačkih investicija.

"Većina kompanija iz različitih geostrateških i svih ostalih globalnih uslova za poslovanje ide ka nama, u tome se pokazala Srbija kao veoma dobar i pouzdan partrner u saradnji i to je jedan od razloga što će nemačkog kapitala biti sve više u Srbiji", rekla je Radojka Nikolić, urednik časopisa "Biznis i finansije".

Nemački ambasador Aksel Ditman Nemačka nedavno je potvrdio odlučnost njegove zemlje da na partnerskim odnosima pomogne Srbiji da razvija ekonomiju i više investira kako bi se ostvario zajednički cilj ulaska u Evropsku uniju. 

Aksel Ditman kaže da je Srbija poslednjih godina učinila mnogo u reformama i napretku na Duing biznis listi.

"Podsetio bih da je donela Zakon o radu, uvela elektonsku građevinsku dozvolu i dualno obrazovanje. Reforme u vladavini prava nisu lake, ali da je prvna sigurnost ne samo nemačkim već i domaćim firmama neophodna kako bi što više njih odlučilo da investira u našoj zemlji", rekao je Ditman.

Nemačke firme u Srbiji zapošljavaju 44.000 ljudi koji stvaraju deset odsto našeg bruto domaćeg proizvoda. Za ovu godinu najavljen je dolazak još dve velike firme iz visokotehnoloških oblasti koje će zapošljavati visokoobučene radnike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво