Povrtari leskovačkog kraja zadovoljni cenama

U Južnom pomoravlju ove godine povrćem je zasađeno 13.000 hektara od čega je 2.500 plastenička proizvodnja. Povrtari očekuju dobar rod, a u leskovačkom kraju je sve više dobro organizovanih zadruga, koji svoje proizvode izvoze na rusko tržište i u zemalje u okruženju.

U Južnom pomoravlju povrtari u ovo doba godine ne znaju za odmor. Beru krastavac, navodnjavaju paradajz i papriku, vade krompir. Posao ne može da čeka iako nije lako pod plastenicima jer je temperatura u najtoplijem delu dana i preko 50 stepeni.

Proizvođači su za sada zadovoljni cenama. Cena krastavca je, na primer, između 60 i 70 dinara za kilogram.

"Beremo krastavac ubrzo će da stigne i paradajz, paprika i sve ostalo. Rod je zadovoljavajući", kaže Miloš Stojiljković iz sela Togočevce. Cene su, dodaje, pristojne za ovo doba godine.

U selu Togočevce u opštini Lebane mladi ljudi se ne iseljavaju. Kažu, od povrtarstva može dobro da se živi. Pomažu jedni drugima, međusobno se konsultuju.

Ivica Đorđević je odlučio da ove godine u većem obimu sadi mladi krompir. Nije se pokajao.

"Krompir je izuzetno lepo rodio ove godine. I cena se pokazala izuzetno dobro – između 60 i 70 dinara, zavisi od tržišta gde se plasira", ističe Ivica.

Proizvođači iz Južnog pomoravlja znaju da je za dobru zaradu potreban kvalitet i kontinuitet u proizvodnji. Prate stanje na tržištu, ali iako su se navikli, velike oscilacije cena im i dalje prave problem.

Sve više zadruga 

U leskovačkom kraju sve je više i zadruga koje su dobro organizovane i koji svoju robu izvoze.

"Imali smo izvoz mladog kupusa za Rusku Federaciju, izvezen je određeni kontingent, nadamo se da će u narednom periodu krenuti i paradajz, ne samo za Rusku Federaciju već i u zemlje u okruženju", kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

U Jablaničkom okrugu pod povrćem je oko 13.000 hektara. Od toga 2.500 je plastenička proizvodnja. Zahvaljujući povoljnim kreditima proizvodnja povrća iz godine u godinu postaje sve značajniji segment u ukupnom, ne samo poljoprivrednom razvoju juga Srbije.

Plastenici su prave male fabrike hrane u koje još može i mora da se investira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво