Predlog MMF-a o penzijama – ko bi zapravo dobio povećanje?

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja u Beogradu razgovara o novom aranžmanu iz predostrožnosti, sugerisala je srpskoj strani da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija. Dok MMF smatra da to omogućuju stabilne javne finansije, nadležni vagaju da li na taj način mogu podjednako da zaštite i penzionere sa najnižim primanjima.

Već tri godine javne finansije u Srbiji su stabilne, a Zakon o privremenom umanjenju panzija ulazi u četvrtu godinu. On se ne odnosi na više od milion penzionera kojima penzije nisu ni umanjivane i zbog toga nadležni s rezervom gledaju na predlog MMF-a.

"Oni traže da se drastično povećaju penzije onima koji primaju više od 50.000 dinara, a da se ni za dinar ne povećaju penzije onima koji imaju ispod 25.000, a to je 61 odsto penzionera, i da se minimalno uvećaju onima koji imaju 30.000, što će reći da 75-76 odsto penzionera ništa ne bi dobilo od narednog povećanja", ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U najvećem penzionerskom udruženju kažu da su zaslužili ukidanje takvog zakona, i da od početka godine insistiraju na tome. Zato i predlog MMF-a stiže u pravi čas.

"Za nas znači da će Vlada to uzeti ozbiljno u razmatranje i da će penzije vratiti na nivo iz novembra 2014, naravno sa svim povećanjima koja smo imali. I da pripremi reafirmaciju člana 80 zakona o PIO – da će ponovo poštovati dva puta godišnje usklađivanje penzija", kaže Vasilije Belobrković, zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je za sada bliža sistemskom rešenju koje bi kroz povišice rešilo problem penzija.

"Ne možemo samo jednostavno da kažemo – taj zakon se ukida jer nikome nećemo umanjiti penzije, sada moramo da vidimo samo fazno da pređemo na jedan normalan sistem, gde bismo dvogodišnje fazno usklađivali penzije u skladu sa rastom BDP-a", objašnjava Brnabićeva.

Aleksandar Vučić ističe da je uvek za zaštitu najsiromašnijih.

"Videćemo šta će Vlada odlučiti, možda i nađemo neku kombinaciju. Videćemo kakvi će efekti našeg suficita biti u budžetu u naredna tri meseca", rekao je Vučić.

Od 2014, kada je počelo privremeno umanjenje dela penzija, njihovo učešće u BDP-u palo je na projektovanih 11 odsto, a iz budžeta za dotaciju isplate penzija umesto polovine, sada je potrebno manje od trećine novca.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво