RTB "Bor" ubuduće kao jedinstveno preduzeće

Spajanjem četiri zavisna privredna društva pod svoje okrilje, RTB "Bor" ubuduće će poslovati kao jedinstveno preduzeće. Odluku o statusnoj promeni donela je Skupština kompanije, čime je ispunjena još jedna obaveza iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR). Svi zaposleni zadržavaju svoja radna mesta. U Vladi kažu da je to korak bliže strateškom partneru za koga pripremaju tender.

Rudnici bakara "Bor" i "Majdanpek", topionica i rafinacija pripojeni su matičnom preduzeću – Rudarsko-topioničarskom basenu. Sve je zajedničko, imaće jedan račun pa očekuju i znatne uštede.

"Više nema prodaje koncentrata sa rudnika topionici, već predaje koncentrata. Nema unutrašnjeg PDV-a, ukida se. Sa jednog mesta će se rukovoditi kadrovima, sa jednog mesta će se upravljati tehnologijom, sa jednog mesta će se nabavljati svi imputi za rudarstvo i metalurgiju", objašnjava generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.

Od početka godine, borski gigant povećao je proizvodnju za osam odsto, a izvoz više od trećine u odnosu na isti period lane.

"Reorganizacija i UPPR, koji je dosta toga rešio u RTB-u, očistio istorijsko nasleđe, relaksirao rad i funkcionisanje 'Bora', dali su doprinos da on danas funkcioniše pozitivno, da redovno izmiruje sve svoje obaveze", napominje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Ministar energetike Aleksandar Antić objašnjava da, kada se tome doda i bolja svetska cena bakra, sve je to uslovilo da danas RTB stoji sa dve noge na zemlji.

"I kao takav je atraktivan i za ozbiljne svetske rudarske kompanije da u njega dalje investiraju", dodaje Antić.

Priprema za tender 

U Vladi pripremaju dokumentaciju za raspisivanje tendera i nadaju se ozbiljnoj utakmici jer svakodnevno, kažu, razgovaraju sa nekim od mogućih strateških partnera iz Kine, Rusije i Kanade.

"To je kompanija koja će prihvatiti strateško partnerstvo, koja će prihvatiti dokapitalizaciju više od 300 miliona dolara koje će investirati u sektor rudarstva, koje će obezbediti da RTB dugoročno, stabilno funkcioniše, da se time podigne i vrednost RTB-a i njegov uticaj na našu ukupnu ekonomiju", dodaje ministar energetike.

Dragan Stevanović napominje da je minimalni interes države da bar isti broj ljudi ostane da radi, "ako ne i veći".

"To što kontraimpute dobijamo od potencijalnih investitora znači da će možda biti i prostora za širenje", navodi Stevanović.

Prednost RTB-a je što ima svoju rudu i sirovine. U Vladi naglašavaju da je to prirodno blago zaštićeno. Od 2000. do 2010. dva pokušaja privatizacije borskog kombinata su propala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи