Zadruge – sigurnost za poljoprivrednike

U Gornjem Milanovcu zemljoradnici su sve svesniji da su udruženi jači, pa se sve češće osnivaju zadruge. U tome im pomaže i lokalna uprava i država. Zadruga Ugrinovci dobila je 50.000 evra iz Programa za ravnomerni razvoj i uložila ih u plastenike.

U selu u kom je stočarstvo glavno zanimanje, a zasadi različiti i usitnjeni, devet poljoprivrednih proizvođača rešilo je da nešto promeni. Novac koji su dobili po konkursu Vlade uložili su u kupovinu 23 plastenika.

"To je jedini posao koji smo mogli ovde da napravimo, da bude intenzivna proizvodnja, jer sve drugo je bila svaštarska, i nisu mogli da se naprave vrhunski rezultati", navodi Radojica Radojičić iz sela Ugrinovci.

Slaviša Radojičić, navodi da bez Udruženja, Zadruge i Ministarstva ništa ne bi uspeli da naprave.

Iako u Ugrinovcima kraj Ibarske magistrale nikada pre nije bilo plasteničke proizvodnje, novi zadrugari su odlučili da gaje paradajz i papriku.

"Mnogo znači jer u udruženju može mnogo da se nauči od drugih, a zatim to znanje možemo da  primenimo u praksi. Pa kad krene proizvodnja, tržište, očekujem da se moj trud i rad isplate", navodi Ankica Radojičić iz sela Ugrinovci.

Zoran Miličić navodi da mu je žao što Udruženje nije bilo ranije formirano.

"Žao mi je što to nije bilo pre, ali eto, nije kasno, imam sina koji će nastaviti ovo da radi. Nadamo se da proširimo ako Bog da", objašnjava Miličić.

Lokalna samouprava stimuliše razvoj zemljoradničkih zadruga 

Šansu za dobar posao milanovački poljoprivrednici sve više vide u zajedničkoj proizvodnji i plasmanu, pomaže im lokalna samouprava. Ove godine za podsticaj poljoprivredi izdvojila je 50 miliona dinara.

"Ove godina je već nekoliko zadruga osnovano na području opštine Gornji Milanovac, uz našu značajnu tehničku podršku i pomoć. Poljoprivredna gazdinstva koji su članovi te zadruge moći će da računaju na značajna sredstva po raznim osnovama", navodi Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Da bi rod bio dobar, u zemljoradničkoj zadruzi u Ugrinovcima ulažu i u sistem za navodnjavanje, a u prvoj godini očekuju sto tona povrća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво