Ljajić: Očekujemo nove turske investicije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da lični odnos koji je napravljen između predsednika Aleksandra Vučića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mnogo znači za unapređenje ukupnih bilateralnih, a posebno ekonomskih odnosa dve zemlje. Naveo je da očekuje nove turske investicije u Srbiji i da se realizuju dogovoreni projekti.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da dugo prati srpsko-turske odnose i da do sada nije primetio da je neki zvaničnik imao takav doček kod turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao što je predsednik Vučić imao.

"To ima i te kako veliku važnost, jer taj lični odnos koji je napravljen između predsednika Vučića i Erdogana mnogo znači za unapređenje ukupnih bilateralnih, a posebno odnosa do kojih je nama i te kako stalo, a radi se o ekonomskim, trgovinskim i svim drugim privrednim vezama između Ankare i Beograda", objasnio je Ljajić.

Istakao je da to nije samo pokazivanje prijateljskog stava, već da mi taj prijateljski stav želimo da valorizujemo kroz konkretne oblike ekonomske saradnje.

"Očekujemo nove turske investicije i da se realizuju projekti o kojima je bilo reči tokom ove i prethodne posete, a radi se o velikim infrastrukturnim projektima", dodao je ministar.

Tokom Vučićeve posete Turskoj potpisano je više memoranduma, a Ljajić kaže da se pre svega radi o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva i to obe trase tog puta – jedna koja vodi preko Bijeljine, druga koja vodi preko Višegrada.

"Potpisan je memorandum sa turskom kompanijom koju je odredila turska vlada i koja treba da preuzme deo finansiranja tog projekta, s druge strane deo ćemo naravno finansirati mi kroz povoljan kredit koji treba da dobijemo. To sada treba da se definiše", kaže Ljajić.

Pored toga, radi se o izgradnji infrastrukturnih puteva u regionu Sandžaka, pre svega putevi Novi Pazar – Sjenica, Novi Pazar – Tutin i Sjenica–Tutin.

"Već ove nedelje očekujemo tehničku delegaciju turskog Ministarstva građevine, koja će sa našim Ministarstvom građevine doći do nekih početnih dogovora koji treba da predstavljaju osnovu za realizaciju ovog projekta", objasnio je Ljajić. 

Ukazao je da sve što radimo radimo u cilju većeg privlačenja turskih investicija.

"Sada kada mi uspostavljamo ove odnose sa Turskom, svi skaču i kažu – pa šta će oni sa Turskom, što ne idemo ka EU. Mi idemo ka EU, ali hoćemo da otvaramo nova tržišta i hoćemo da privlačimo i nove investicije", rekao je Ljajić.

Naglasio je da smo potpisali sve sporazume koje možemo da potpišemo, kao i da imamo odlične političke odnose i da imamo apsolutno pravni osnov da razvijemo saradnju sa Turskom.

"Poslovni ambijent koji ovde stvaramo, podsticaje koje dajemo i mi očekujemo da će sve to zajedno uticati na veći dolazak turskih investitora ne samo u oblast tekstilne industrije, već i u poljoprivredu, turizam i drugim granama industrije", zaključio je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи