Zemlje Zapadnog Balkana o priznavanju stručnih kvalifikacija

Predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana, na sastanku zajedničke radne grupe, svojim vladama uputili SU preporuku za otpočinjanje pregovora o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija. 

Kako je saopštio Savet za regionalnu saradnju (RCC), u čijem sedištu u Sarajevu je sastanak održan, preporučeno je da vlade šest ekonomija Zapadnog Balkana otpočnu pregovore o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i inženjera građevinarstva.

"Krajnji cilj preporučenih pregovora je da se zaključi sporazum o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između šest ekonomija kojim bi se uspostavila zajednička pravila za pojednostavljeno priznavanje stručnih kvalifikacija podnosilaca zahteva koji su te kvalifikacije stekli u jednoj od obuhvaćenih ekonomija, čime bi se tim licima omogućio pristup i bavljenje datom profesijom u nekoj drugoj ekonomiji", objasnila je Vanja Ivošević, viši stručnjak za pitanja politika obrazovanja, nauke i zapošljavanja, koja u radnoj grupi predstavlja RCC. 

Prema njenim rečima, preporukom se predviđa da vlade učesnice imenuju pregovaračke timove kao i glavnog pregovarača i zamenika glavnog pregovarača, s ciljem da se ovaj proces završi zaključivanjem sporazuma do kraja 2019. godine, dodaje se u saopštenju. 

To je jedan od zahteva agende o mobilnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za Zapadni Balkan kojeg su odobrili premijeri iz regiona na samitu u Trstu prošlog jula. 

Ovim se planom, između ostalog, previđa i otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka putem regionalnih sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektorima od zajedničkog interesa.

Stručne kvalifikacije definisane su kao kvalifikacije koje se potvrđuju dokazom o formalnoj osposobljenosti, potvrdom kompetentnosti koju izdaje nadležno telo na osnovu zakonskih, podzakonskih i upravnih akata, u skladu sa definicijom stručnih kvalifikacija sadržanom u evropskoj Direktivi o stručnim kvalifikacijama. 

"Baza podataka o mobilnosti stručnih lica" 

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija je, pored toga, preporučila i da se uspostavi baza podataka o mobilnosti stručnih lica koja bi bila kompatibilna sa istoimenom bazom na nivou Evropske unije, razvijenom u skladu sa evropskom Direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija i u sklopu datog dokumenta dala preporuke vladama vezano za uspostavljanje ove baze podataka. 

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija uspostavljena je u julu 2015. godine pod pokroviteljstvom RCC, u skladu sa ciljevima i prioritetima utvrđenim strategijom Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020), koju zajednički predvode RCC i koordinatori dimenzije ove strategije, odnosno Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Inicijativa za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi (ERISEE). 

Mandat ove radne grupe potvrđen je i u agendi o mobilnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor za Zapadni Balkan kojeg su odobrili premijeri iz regiona na samitu u Trstu prošlog jula, navodi se u saopštenju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво