Mihajlovićeva: Gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo sledeće godine

Izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo trebalo bi da počne sledeće godine, dogovoreno je u Turskoj gde boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za "Tanjug".

Mihajlovićeva je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom "Tašjapi", a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji. 

"Dogovorili smo da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana", kaže Mihajlovićeva.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd–Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH, Srbiju će sledeće nedelje posetiti delegacija turske građevinske kompanije "Tašjapi". 

"Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture je Memorandum koji ćemo već sledeće nedelje krenuti da realizujemo. To znači da imamo projekte za puteve kao što su Novi Pazar-Tutin, Sjenica-Novi Pazar i očekujemo njihovu delegaciju sledeće nedelje, pa ćemo zajedno videti kada praktično mogu da se počne sa rehabilitacijom tih puteva", navodi Mihajlovićeva.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim rečima, zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja auto-puta, odnosno, dve rute auto-puta između Beograda i Sarajeva.

"Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine", kaže Mihajlović.

"Srbija može da predvodi sve infrastrukturne projekte u regionu"

Ocenjuje da zahvaljujući dobrim, kaže, pre svega političkim odnosima koje su dva predsednika napravili, Vučić i Erdogan, Srbija ima mogućnost da i dalje razvija ekonomske odnose sa Turskom.

Najavljuje da će danas biti potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Turska je za sve svoje investitore, ocenjuje, napravila vrlo povoljno okruženje za poslovanje i kaže da Srbija može da nauči mnogo od Turske.

Smatra da je naša zemlja centralna država regiona koja je prema njenoj oceni "politički najstabilnija zemlja u regionu" i koja zahvaljujući političkim odnosima, ne samo sa Turskom nego i Kinom i Rusijom može da predvodi sve infrastrukturne projekte.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, činjenica je da su tu postojali problemi oko toga koja će to ruta biti, kada govorimo o auto-putu, ali Srbija je rekla 'mi smo spremni i za jednu i za drugu rutu'. Koja god ruta se bude dogovorila, za Srbiju je to sasvim dobro", kaže Mihajlovićeva.

Naša zemlja, prema njenim rečima, nema problem da gradi auto-put preko Požege i Kotromana niti preko Sremske Mitrovice ali je važno, kaže, da se napravi trojni memorandum Srbija-Turska-BiH i odredi ruta buduće saobraćajnice.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво