Lekovito bilje iz Pocerine na ruskom i češkom tržištu

Ne čekajući na posao u struci, petoro mladih iz pocerskog sela Dobića, osnovalo je prvu Specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu za proizvodnju začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja. Za sve što proizvedu na šest hektara bez upotrebe pesticida i hemikalija, imaju stalne kupce iz zemlje, Rusije i Češke.

Kada je pre dve godine ostao bez posla, profesionalni vozač Srđan Aleksić odlučio je da gaji lekovito bilje. Počeo je proizvodnju na maloj površini, a ovog proleća sa prijateljima, neven i beli slez posejao je na pet hektara.

"Neven počinje da se bere za dvadesetak do mesec dana, on zahteva veće angažovanje u smislu da tokom godine ima više posla. Svaki treći-četvrti dan se bere, dok recimo, beli slez nema toliko posla tokom godine, ima jedno do dva kopanja, ali na jesen, on se vadi i čisti se kao ren", kaže Srđan Aleksić iz Dobrića.

Većina mladih poljoprivednika je visokoobrazovana, o svemu se dogovaraju i složno rade. Profesije su im različite, a cilj isti - sigurna zarada i bolja budućnost.

"Ja sam po struci diplomirani kriminalista, trenutno bez posla, pa malo dok je taj zastoj, došli smo na ideju da probamo nešto inovativno što retko ko radi", kaže Olivera Ivković iz Dobrića.

Lekovito bilje između parcela sa kukuruzom i pšenicom iznenadilo je tamošnje ratare koji su uglavnom navikli da seju žitarice.

"Mislili su da je to samo šala, da je bespotrebno trošenje vremena i novca, dok, kada su videli prošle godine prinos i sve ostalo, sve više se informišu, žele da i oni učestvuju u tome", kaže Milorad Aleksić iz Dobrića.

Mladi zadrugari iz Pocerine planiraju da proizvode organsko lekovito bilje. Sada im je glavni problem nedostatak radnika.

"Moramo ručno da oplevimo, da okopamo, sve ručno, da beremo cvet, da sušimo, zaista dosta vremena treba da posvetite da bi imalo efekta", kaže Olivera Ivković.

"Baš je bio problem za radnike, međutim, opet smo se dosetili da odemo u Kazneno-popravni zavod u Šapcu, i sa njima sklopimo ugovor da uzimamo zatvorenike da oni rade", kaže Srđan Aleksić. 

Pored destilatora za poizvodnju eteričnih ulja koje su kupili uz pomoć sredstva iz Fonda za podsticaj mladih poljoprivrednika, želja im je da povećaju površine pod lekovitim biljem, i improvizanu sušaru, zamene novom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Tako,tako

Inicijativa ,nove ideje i rad i evo boljeg života