Vučić sutra u Turskoj, ekonomija u fokusu

U Tursku sutra putuje državna delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Osim na političke teme razgovaraće se i o ekonomiji. Susret predsednika Aleksandra Vučića i njegovog turskog kolege Redžepa Taip Erdogana, četvrti je u poslednjih godinu i po dana.

U odnosima Srbije i Turske ključna reč više nije samo prijateljstvo, već i posao. Pre deset godina trgovinska razmena dve zemlje bila je svega 117 miliona evra, a prošle godine, osam i po puta veća - gotovo milijardu evra. Doduše, mi od njih kupujemo tri puta više.

Tu računicu mogao bi da popravi sporazum o bescarinskom izvozu 5.000 tona goveđeg mesa godišnje u Tursku.

"To je 15.000 goveda koja treba da isporučite poznatom kupcu, za dobru cenu, bez carine. Znate koji je to kvalitet? To oni koji se bave stočarstvom znaju a oni ostali treba da znaju - da je nama skočila cena goveđeg mesa sa 1,9 evra po kilogramu na 2,15. To su dobre okolnosti koje donose međunarodni sporazumi", objašnjava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Turci su u Srbiji postali vlasnici 400 firmi. Jedna od najsvežijih turskih investicija je fabrika "Leban teks", otvorena pre četiri meseca. Dnevno proizvodi pet miliona tona vunice koja se izvozi u Rusiju, Albaniju, Bugarsku i Tursku. Zapošljava 150 radnika, a biće ih i više jer je u planu otvaranje još jednog pogona. 

"Zadovoljni smo. Plata je super, redovna je. Poslodavci su fer prema nama, kada nam treba slobodan dana, kad nam je loše, oni nam izađu u susret", kaže radnica "Leban teksa" Suzana Stevanović. 

Gordani Mitrović to je prvi posao, zadovoljna je i platom i saradnjom. 

"Lebane nije imalo proizvodnih radnika izuzev nekih sitnih zanatlija, a sada smo na mapi izvoznika", navodi zamenik predsednika Opštine Lebane Boban Pejić. 

Gradska kasa u Lebanu je svakog meseca bogatija za oko pola miliona dinara koliko iznose porezi na plate, dovoljno da obnove dve ulice. Zadovoljne su i trgovine jer gotovo sva primanja radnici potroše u svom mestu. 

"Posebno su turske investicije bile ohrabrene kada je došla njihova banka na naše tržište. One najvažnije turske investicije jesu u tekstilnom sektoru ali i sektoru auto-delova, električne i elektonske opreme, drveta, nameštaja. Videćemo šta će sve predsednici ispregovarati tokom ovog susreta", ukazuje direktorka Sektora za međunarodnu ekonomsku saradnju PKS Jelena Jovanović.

Naredna dva dana u Turskoj će se govoriti i o velikim infrastukturnim projektima posebno o auto-putu Beograd–Sarajevo. Trebalo bi da bude potpisan memorandum o njihovoj donaciji za pripremu projekta a možda i da se dogovori trasa kojom će taj put ići.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво