Šta je predviđeno budžetom Evropske komisije?

Predlog novog sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije predviđa za četvrtinu više novca za pretpristupnu pomoć za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana. Koliko će tačno koja država dobiti objaviće početkom juna.

Novi sedmogodišnji budžet EU moraće da popuni prazninu nastalu izlaskom Velike Britanije i, istovremeno, da odgovori na nove izazove – od migrantske krize do terorizma. Uprkos Bregzitu, Evropska komisija je predložila da budžet bude veći od dosadašnjeg, a u okviru njega – nešto više za Zapadni Balkan.

"Ako želimo da investiramo u stabilnost u EU i na Zapadnom Balkanu, onda to moramo da predvidimo u budžetu", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Koliko tačno i za koje namene biće poznato početkom juna, ali nezvanično, radi se o iznosu od 14,5 milijardi za sve zemlje u procesu, umesto 11,7 milijardi koliko je bilo u dosadašnjem sedmogodišnjem budžetu.

Nedoumice je izazvalo to što u budžet za period do 2027. nema stavki za mogući prijem novih članica, iako je sama Komisija navela da je moguće da toga dođe do 2025.

U Evropskoj komisiji objašnjavaju da je u pitanju normalna procedura.

"Logično je da Finansijski okvir koji pokriva period do 2027. u ovom trenutku ne govori o novom proširenju EU. Eventualne promene budžeta u vezi s tim doći će na dnevni red tek kada završimo pregovore sa zemljom kandidatom", objašnjava Kristijan Danijelson, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

U slučaju da Srbija ili druga zemlja bude spremna do 2025, postojeći budžet biće dopunjen amandmanom koji će omogućiti da od tog momenta učestvuje u programima i fondovima EU. To je bio slučaj i sa prijemom Hrvatske, Rumunije i Bugarske, navode u Evropskoj komisiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи