U Ankari pečat na projekte dogovorene u Beogradu

Susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom u ponedeljak u Ankari biće nova prilika da se unaprede inače dobri odnosi dve zemlje i potvrde sporazumi potpisani prilikom Erdoganove posete Beogradu oktobra prošle godine.

U zvaničnoj delegaciji predsednika Vučića trebalo bi da se nađu i ministri trgovine, saobraćaja, energetike i poljoprivrede, što nagoveštava da su to i oblasti u kojima će se tražiti i pravci buduće saradnje dve zemlje.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić podseća da je u Beogradu prošle godine potpisano 16 sporazuma sa turskom stranom, a da će jedna od najvažnijih tema u Ankari biti pitanje finansiranja i realizacije projekta izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, ali i finalizacija dogovora vezanih za infrastrukturne projekte u opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

"Poseta predsednika Vučića će biti korak u daljem unapređenju inače dobrih političkih odnosa između dve zemlje. Verujem da će se otvoriti nove perspektive za nastavak saradnje na ekonomskom planu, povećanje trgovinske razmene, investicije, kao i realizacija novih infrastrukturnih projekata o kojima se razgovaralo prilikom poslednje posete turskog predsednika Erdogana Srbiji", kaže Ljajić za Tanjug.

Većina sporazuma koji su postpisani u Beogradu prošle godine odnose se na donaciju turske Razvojne agencija za kooperaciju i saradnju, a čiji je cilj da se pokrenu različiti projekti širom Srbije.

Kada je reč o auto-putu Beograd-Sarajevo, u Turskoj će se razgovarati o uslovima finansiranja tog projekta, kao i uslovima pod kojima bi se plaćala kamata na sredstva za izgradnju puta.

Jedan od predloga je da Turska i Srbija podele trošak kamate.

"Kako bi uopšte projekat zaživeo neophodno je da se uradi projektno rešenje s obzirom da se radi o velikom poduhvatu koji bi povezao Beograd i Sarajevo sa dve strane. Treba biti krajnje realističan i oprezan kada se govori o dinamici i realizaciji ovog projekta", ocenjuje Ljajić.

Što pre retifikovati sporazume

Govoreći o dogovorima koji već postoje između dve zemlje, Ljajić napominje da će u Ankari tursku stranu zamoliti da se u njihovom parlamentu što pre ratifikuju potpisani sporazmi sa Srbijom, Sporazum o podsticaju i zaštiti investicija i obnovljeni Sporazum o slobodnoj trgovini.

"Najvažnije je da se sporazumi o izvozu mesa ratifikuju u turskom parlamentu. Otežavajuća je okolnost što u Turskoj imamo izbore u junu ove godine, a dobra okolnost je što izvoz mesa ide i bez ratifikacije sporazuma", kaže Ljajić.

Smatra da je država uradila sve što može kada je reč o uspostavljanju dobrih odnosa sa Turskom i podseća da postoji pravni osnov za trgovinu i razvoj ekonomske saradnje, bezvizni režim, kao i svakodnevne direktne avio-linije za Istanbul...

"Sada je sve na privredi, da ove povoljnosti iskoristi", poručuje Ljajić.

Kao potvrdu dobrih odnosa dve zemlje najavljuje da će sutra prisustvovati potpisivanju Memoranduma o saradnji između opštine Mali Zvornik i turske kompanije "JGS tekstil", koja namerava da u Malom Zvorniku otvori fabriku konfekcije.

"Opština će dodeliti prostor koji će uz pomoć vlade biti rekonstruisan. Ne dajemo nikakve subvencije investitorima, a oni će moći da započnu proizvodnju, da zaposle u prvoj godini 300 radnika", kaže Ljajić.

Turska delegacija u Srbiji

Inače u Srbiji boravi delegacija privrednika iz Turske, članova Asocijacije industrijalaca iz Istanbula, koji su danas u Privrednoj komori Srbije razgovarali sa srpskim preduzećima o budućoj saradnji i ulaganjima.

Predsednik Asocijacije industrijalaca iz Istanbula, koja broji 1.200 preduzeća, Muamer Omeroglu rekao je Tanjugu da su turski privrednici najviše zainteresovani za saradnju u oblasti tekstila, poljoprivrede, prehrambene i hemijske industrije.

"Jedan dan smo prošetali ovde i zapala nam je za oko poljoprivreda, prednost je što se nalazite se u sred Evrope, tako da bi naše proizvode mogli lakše i brže da izvozimo. Vidimo da ima u Srbiji dosta nerazvijenih sektora i verujemo da će ova naša poseta Srbiji dati dobre rezulteta za obe zemlje", rekao je Omeroglu, vlasnik firme "Star ojun aletleri" koja se bavi društvenim i kreativnim igrama za decu.

Omeroglu je naveo da pojedini članovi te asocijacije već posluju u Srbji i da za sada ne vide nikakve probleme koji bi mogli da koče dalju saradnju ili širenje poslovnih aktivnosti.

Kako kaže, ta poslovna organizacija je jedna od najvećih u Turskoj, s obzirom da u izvozu te zemlje učestvuju sa 65 odsto.

"Svake godine napravimo plan, izaberemo tri države i počinjemo da istražujemo mogućnosti za ulaganje. Ove godine smo kao drugu zemlju odabrali Srbiju", dodao je Omeroglu.

Predsednik turske firme "Kurtsan", koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina, Ahmet Kurt najavio je da planiraju do 2020. godine naprave u Srbiji fabriku iz koje bi izvozili u druge zemlje.

On je kazao da je Kurtsan jedan od najvećih proizvođača mašina za mužu, sistema za mužu i opreme za štale – za koze, krave i ovce.

"Radimo ovde u Srbiji već pet godina i pokrivamo celo vaše tržište, ali sarađujemo i sa svim bivšim jugoslovenskim republikama", dodao je Kurt.

Naveo je da proizvode u Turskoj odakle izvoze 60 do 70 odsto proizvoda.

"Razmišljamo i da proizvodimo ovde kod vas kako bi izvozili u druge zemlje. Tako do 2020. razmišljamo da izgradimo ovde jednu fabriku", rekao je Kurt.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво