Milošević: Kosovo ne može biti član Svetske carinske organizacije

Takozvano Kosovo ne može biti član Svetske carinske organizacije, jer nema atribute državnosti niti je član UN, kaže zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević. Dodaje da Srbiju očekuje teška i dugotrajna borba kako bi se onemogućio prijem tzv. Kosova u tu organizaciju.

Veselin Milošević je, u izjavi za Tanjug, upozorio da u poslednjih godinu dana rad SCO, kao esnafske organizacije koja radi na unapređenju carinskog poslovanja u celom svetu, u izvesnoj meri blokira pitanje koje nema veze sa profesijom, već je u sferi politike.

Zato je, kaže, odlučeno da se u poslednjoj nedelji juna u Briselu, na sastanku Saveta SCO, tela koji donosi odluke, formira radna grupa koja će početi izradu modela, odnosno definisanja uslova koji neki entitet treba da ispuni kako bi eventualno mogao postati član SCO.

Očekuje da će rad radne grupe i definisanje modela i uslova teći sporo budući da u samoj SCO postoji polarizacija po pitanja mogućnosti ulaska takozvanog Kosova u tu organizaciju, kao što generalno postoji takva polarizacija u međunarodnim odnosima.

To telo, dodaje, imaće 12 predstavnika iz svih šest regiona sveta, a iz Evrope predstavnici će biti Rusija, koja podržava Srbiju po pitanju KiM, i Velika Britanija koja ima suprotan stav.

"Nadamo se da će princip iz međunarodnog prava biti primenjen i na SCO. Ne vidimo zbog čega bi se, kada je u pitanju tzv. Kosovo, pravio bilo kakav presedan", kaže Milošević.

Presedan, naglašava, nikad nije dobro rešenje jer on danas pravi problem i izazove Srbiji, a sutra ga je moguće primeniti kao model na neki drugi entitet, teritoriju koja je trenutno u sastavu neke suverene države.

Podsetio je da je tzv. Kosovo još 2012. pokušalo da aplicira za članstvo u SCO, kada je ta molba odbačena, jer ni tada, kao ni sada, ono ne može biti član te organizacije jer nije država, niti članica UN.

"Doneta je odluka da se njihov zahtev ne razmatra sve do eventualnog nastupanja nekakvog momenta koji bi označio da je Kosovo ostvarilo značajan napredak u svom statusu. Za ovih šest godina tzv. Kosovo nije ostvarilo nikakav napredak u svom statusu, naprotiv došlo je do reverzibilnog procesa gde smo svedoci da pojedine države povlače svoje priznanje", kaže Milošević.

Naveo je da je to stav, princip i činjenica koju Srbija stalno ponavlja, ali i stav koji zastupa jedan veliki broj zemalja u svetu.

"Čak pet zemlja EU nije priznalo takozvano Kosovo kao nezavisnu zemlju, uz veliki broj zemalja značajnih u međunarodnim odnosima kao što su Rusija, Kina i Indija", kaže Milošević.

Kako je naveo, u koordiniranoj aktivnosti ministarstava spoljnih poslova i finansija, Kancelarije za KiM i Uprave carina već godinu i po dana objašnjavaju međunarodnoj zajednici činjenice i razloge zbog čega tzv. Kosovo ne može biti član SCO.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво