Gajenje semena paradajza, paprike i kupusa – šansa za dobru zaradu

Semenska proizvodnja donosi mnogo veću zaradu od konvencionalne, ali je ona mnogo zahtevnija. Navodnjavanje je neophodno i poskupljuje proizvodnju, ali se troškovi vraćaju većom prodajnom cenom. Ova proizvodnja zahteva dosta ručnog rada i kvalifikovanije radnike. Ranijih godina i u svetu smo bili prepoznatljivi po kvalitetnom semenu ratarskih kultura.

Proizvodnja semena u Srbiji oduvek je bila vrlo isplativ posao. U ataru sela Kusadak proizvodi se semenski kupus. Reč je o srpskoj autohtonoj sorti – proizvodnji semena kupusa "srpski melez". 

"Proizvodnja semena je jako isplativ posao. Nije lak, zato što sam proces traje bezmalo godinu dana", navodi Nebojša Ristić, povrtar iz Kusadaka.

Dodaje da je ova sorta karakteristična po tome što sadrži visok sadržaj šećera u sebi, pa može da se koristi u svežem stanju i za kiseljenje.

Nebojša sa pola hektara očekuje prinos od pola tone i zaradu veću od 350.000 dinara.

I naše semenarske kuće proširuju kapacitete, ulažu u naše, ali i novostvorene sorte. Organizuju semensku proizvodnju, zajedno sa kooperantima i za velike strane kompanije.

"Semenska proizvodnja može biti i te kako isplativ posao i za proizvođače koji rade semensku proizvodnju, a i za Institut kao organizatora te proizvodnje. Očuvanje autohtonih populacija, odnosno razvijanje tih sorti koje će zadržati karakteristike - miris i ukus, koje jesu prepoznatljive za ovo područje, jesu cilj i tu mi tražimo svoje mesto", navodi Bogoljub Zečević sa Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

Vojislav Petrović iz firme "Konus Glorija" iz Zemuna navodi da rade na otvaranju novih tržišta.

"Uvozimo seme iz Evropske unije, Amerike, Južne Koreje. Sve to seme prolazi kroz kontrole Ministarstva poljoprivrede. Počeli smo i sa stvaranjem novih domaćih selekcija paprike. Tražimo i kooperante koji ispunjavaju uslove za stvaranje novih selekcija. Radimo i na otvaranju novih tržišta i nadamo se da ćemo sa španskom semenskom kućom, nakon ovogodišnjeg semenskog ciklusa, izvesti određenu količinu semena", navodi Petrović.

Najznačajniji i najisplativiji semenski usevi su i dalje paradajz, paprika i kupus. I pored toga što zahteva dosta rada, ova proizvodnja na relativno malim površinama je veoma profitabilna, a to je i šansa za naše mlade poljoprivrednike i dobru zaradu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи