Očekuje se dobar rod trešanja i šljiva, voćare muči cena otkupa

Ovo proleće po meri je voćara. Posle nekoliko loših godina šljivici i trešnjari obećavaju dobar rod. Za veći otkup i preradu spremni su i hladnjačari koji su poslednjih godina značajno povećali kapacitete.

U opštini Blace, proizvodi se najviše šljiva u Srbiji. Ali, prošle godine zbog poznih prolećnih mrazeva nije ih bilo ni za džem i slatko. Ovih dana, u nepreglednim šljivicima, slika sasvim drugačija.

"Što se tiče ove godine do sada, mislim da je sve ekstra počelo. U odnosu na prošlu godinu kako je bilo, mraz, ja mislim da će biti zadovoljavajuće, ako ne bude drugih nepogoda", kaže Goran Veselinović, voćar iz Drešnice kod Blaca.

"Cvetanje je završeno, precvetavanje je završeno, plodovi su u finom stanju zasad, očekujemo dobar prinos, možda i 100 odsto prinos", kaže Bojan Nikolić iz Odeljenje za poljoprivredu Opštine Blace.

U prokupačkoj opštini, koja prednjači u proizvodnji višanja u Srbiji, kažu, ovo bi mogla biti jedna od rodnijih godina.

"Za sad mnogo dobro, marele rodile, šljive rodile, cvet, sad samo da se radi, da se prska da se gleda", kaže Milun Ivković, voćar iz Gornjeg Kordinca kod Prokuplja. 

A gledaju zabrinuti - muči ih neizvesnost koliko će i uz očekivani dobar rod uspeti da zarade.

"Uvek kad su rodne godine, cene su niske, kad nema roda, onda džabe što su visoke cene. Prošle godine je bila dobra cena, ali nije bilo roda", kaže Slobodan Stepanović, voćar iz Gornjeg Grgura kod Blaca.

Hladnjačari su spremni za otkup većeg roda. Imaju novih osam hiljada tona skladišnih kapaciteta u hladnjačama i više sušara. A kako će tržište reagovati za sada još uvek nepoznanica, zavisiće i od prilika u svetskim voćarskim regionima, kažu stučnjaci.

"Imamo neke voćne vrste koje su eksplodirale ove godine, što se tiče i plasmana i cene, konkretno oblačinska višnja, a dok u oblasti jagodičastog voća, pre svega malina, doživela je jedan tržišni sunovrat i zaista je teško prognozirati šta će da se desi ove godine", kaže Dragan Paunović, poljoprivredni stručnjak i vlasnik hladnjače.

I u Topličkom kraju voćarska proizvodnja, pre svega višnje i šljive, dominantna je u odnosu na druge grane poljoprivrede. Od toga živi na hiljade domaćinstava, a sve je više krupnijih proizvođača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи