Krkobabić: Banatska sela su nezamisliva bez zadruga

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada, izjavio je prilikom posete Plandištu da su banatska sela nezamisliva bez zadruga.

Ministar je u Plandištu otvorio manifestaciju 10. plandištanski sajam privrede, poljoprivrede i turizma "Plandište 018" u okviru koga se održava i 4. Sajam socijalnog preduzetništva.

Krkobabić je rekao da je novi zakon o socijalnom preduzetništvu koji bi na pravi način tretirao marginalizovane i ugrožene socijalne grupe stavljajući u fokus pre svega dostojanstvo svakog čoveka, imperativ i da su u novoj godini nužna izdvajanja iz budžeta za te namene.

Na sastanku sa čelnim ljudima Južnobanatskog upravnog okruga, održanom u opštini Plandište u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, Krkobabić je podsetio da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 230 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

"Tim sredstvima direktno ćemo pomoći rad postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i formiranje prve složene zadruge u Srbiji. U ovom zajedničkom poslu ključna je uloga nauke i primene novih tehnologija", podsetio je Krkobabić,

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac izjavio je da su definisani novi ciljevi i nove smernice delovanja.

"Vojvodina je fabrika pod otvorenim nebom i svi proizvođači treba da se udruže i brendiraju svoje proizvode jer samo zajedno možemo napred", rekao je Repac.

On je naglasio da će lokalna samouprava ove multinacionalne sredine sa 22 nacionalnosti koje žive u slozi, učiniti sve da spreči odliv stanovništva.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar je izrazila želju da lokalna samouprava ovog okruga da svoju podršku zadrugarstvu južnog Banata sa željom da se što pre ponovo sretnu sa konkretim rezultatima.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su predsednici opština Pančevo, Vršac, Kovin, Alibunar, Kovačica, Bela crkva i Opovo sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Južnobanatskog upravnog okruga.

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan koji je istakao da "nestajanje sela je i nestajanje Srbije", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Hajde da odlučno stanemo na put tome a to možemo samo udruženi", pozvao je Gulan i istakao kako se zadrugarstvo uvodi i u škole i kako jedino korišćenjem znanja i novih tehnologija možemo opstati i nastupiti na strana tržišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво