Brnabić: Ukinućemo pečat do kraja mandata uprkos otporima

Projekat "e-Papir" koji se u Srbiji sprovodi dve godine sa ciljem da se popišu i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja je ambiciozan i kompleksan, ocenila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će Vlada biti uporna u njegovoj implementaciji.

Pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih postupaka štede vreme i novac i privredi i državnoj upravi, na taj se način smanjuje mogućnosti korupcije, ali nestaje i čuveni srpski problem "fali mi još jedan papir", istakla je Ana Brnabić.

"Ovo najviše pomaže malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Velike kompanije imaju svoje velike pravne timove i nemaju te probleme, ali zato su početnici, preduzetnici i mala i srednja preduzeća osetljivi na administraciju i uvek im se traži još jedan papir", rekla je premijerka na otvaranju konferencije "e-Papir – smanjenje administrativnog opterećenja".

Premijerka je dodala da se na ovaj način daje signal da se zdrava i efikasna ekonomija bazira pre svega na ekonomiji preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Premijerka je istakla i da je danas proverila kako ide proces ukidanja pečata, te da je "zapanjena otporom javne uprave".

"Ipak, obećavam da ćemo do kraja mandata ove vlade ukinuti pečat", rekla je Brnabićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija postigla napredak u mnogim oblastima, a da su taj napredak, posebno ekonomski, konstatovale i druge međunarodne institucije, poput Svetske banke...

Ipak, kaže, postoji mnogo segmenata koji moraju da se reformišu i unaprede kada je u pitanju javna uprava.

"Reforma administrativnih procedura za mala i srednja preduzeća je zaista ključna i u Srbiji, kao i u većini zemalja EU, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto svih privrednih društava i zapošljavaju dve trećine zaposlenih građana", istakao je Fabrici.

Podsetio je da je EU najveći donator u oblasti malih i srednjih preduzeća od 2001. godine, te da je za tih 17 godina donirala 110 miliona evra samo u ovoj oblasti.

"Projekat o kome smo danas govorili vredi 2,5 miliona evra. Mi ćemo preispitati svih 2.500 različitih propisa koje imamo ovde, koncentrisaćemo se na najvažnijih 30 odsto propisa i nastaviti da radimo dalje u ovoj oblasti", rekao je Fabrici.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naveo je da očekuje da reforme unaprede poslovnu klimu, kao i da pojednostave i ukinu oko 50 postupaka što će potencijalno uštedeti 20 milijardi dinara.

V. d. direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da projekat traje dve godine, a da je cilj sistemski rad na smanjenju administrativnih opterećenja privrede.

"Krajnji cilj je da do kraja projekta svi predstavnici privrede sve završavaju onlajn iz svojih kancelarija", rekla je Tošićeva.

Očekivani rezultati projekta "e-Papir" do 2021. godine su uspostavljanje Registra svih administrativnih postupaka, optimizacija 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, digitalizacija 100 postupaka za izdavanje dozvola, saglasnosti i drugo, kao i smanjenje administrativnih troškova privrede za minimum 15 odsto (sa trenutnih 3,46 odsto na tri odsto BDP-a).

Do sada su se u ovaj projekat Vlade Srbije uključile 84 institucije javne uprave na republičkom nivou, a popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, dok su svi postupci jednoobrazno opisani i uneti u elektronsku bazu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво