Industrija mesa "Srem Šid" dobila nove vlasnike

Industrija mesa "Srem Šid" prodata je domaćim investitorima za tri i po miliona evra. Kompanija, koja je u stečaju od 2001. godine, ponovo će pokrenuti proizvodnju i preradu goveđeg mesa. Kako je najavljeno, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, novi vlasnici u proizvodnju investiraće oko tri miliona evra i zaposliti oko 150 radnika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da je ovo simbolički velika stvar za Šid, jer ima investiciju posle dugo godina koja će biti realizovana u mesnoj industriji na području tog grada.

"Mislim da 'Srem Šid' ima veće rashladne kapacitete nego što ima bilo ko drugi u Sremu. Da nije bilo ovog sporazuma sa Turskom, da nemamo bescarinski izvoz u Tursku goveđeg mesa, teško da bi se i ova dva čoveka odlučila na ovu investiciju", rekao je Nedimović.

Suvlasnik "Srem Šida" Milenko Đurđević pozvao je sve stočare da se vrate tovu junadi.

"Kao budući vlasnik i kolega, pozivam sve buduće ili bivše stočare koji su nekada tovili junad da se vrate na taj sistem tova. Svi proizvođači krava i teladi treba da se baziraju na to, biće uvećane subvencije kao što je ministar rekao, mi ćemo to završiti ovde u 'Srem Šidu'", poručio je Đurđević.

Bratislav Bogatić, vlasnik IM "Agropapuk", kaže da poznaje "Srem-Šid" jer je u firmi radio desetak godina. "Velika mi je čast da vratimo ‘Srem-Šidu‘ taj sjaj koji je imao ponovo", dodaje Bogatić.

Nekada je zapošljavala gotovo 2.000 radnika, a nakon stečaja, proizvodne hale date su u zakup.

Osnovana je davne 1919. godine, a osamdesetih je bila jedna od najpoznatijih industrija mesa u Jugoslaviji. Novi vlasnici kažu da će se, nakon sedamnaest godina, u klanici proizvoditi isključivo goveđe meso.

Prodavaće se u Turskoj, na osnovu državnog sporazuma o bescarinskom izvozu goveđeg mesa.

"Posle trideset godina devastacije svega, mi danas u Srbiji možemo da zakoljemo i preradimo sto goveda na onaj način kako to zahteva Turska i kakvi su njihovi standardi. A ovde ćemo u Šidu imati samo trista. To je tri puta više nego u celoj Srbiji", dodaje Nedimović.

Uz pokretanje proizvodnje u "Srem-Šidu" novi vlasnici najavljuju i nova ulaganja.

"Jedna farma u Novom Orahovu, gde se ulaže pet i po miliona evra. U Irnovu isto farma za dve hiljade junadi, oko dva miliona evra", napominje Đurđević.

Očekuje se da se početkom maja, kada predsednik Srbije odlazi u zvaničnu posetu Turskoj, kvote za izvoz mesa povećaju na 10.000 tona, a resorno ministarstvo najavljuje i veće subvencije za proizvodnju goveđeg mesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи