"U Srbiju bi ponovo investiralo 85 odsto nemačkih preduzeća"

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger kaže za RTS da najnovije istraživanje te komore o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu Srbije pokazuje da su nemačka preduzeća u Srbiji veoma zadovoljna, kao i da se ekonomski ambijent popravlja. Ističe da bi 85 odsto nemačkih preduzeća ponovo investiralo u našu zemlju.

Ronald Zeliger je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da su nemačka preduzeća zadovoljna poslovnom klimom u Srbiji.

"Preduzeća vide da ovde postoji budućnost, vide da ovde postoji dobra radna snaga koja radi za prostojne nadnice, postoje dobri dobavljači. Sve u svemu, 85 odsto bi ponovo investiralo u Srbiju", rekao je Zeliger.

Na pitanje da li nemačke kompanije u Srbiji planiraju proširenje proizvodnje i kapaciteta, Zeliger kaže da su sadašnje brojke sjajne i da mnogo govore, ali da se mogu očekivati značajna proširenja.

"Imamo gotovo 400 nemačkih preduzeća u Srbiji, preduzeća sa nemačkim kapitalom, koji imaju skoro 45.000 radnika i to su zaista veliki brojevi", naveo je Zeliger.

"Ja pratim ovu studiju već neko vreme i vidim da broj raste iz godine u godinu. Mi ćemo i dalje investirati pre svega u ona preduzeća koja su već ovde i ja mislim da će biti i proširenja i to značajnih", dodao je predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Nemačke kompanije traže dobavljače iz Srbije, a Zeliger kaže da je najveći potencijal autoindustriji, u elektroindustriji i oblasti obrade plastike.

"Postoje mnoga nastojanja i sa strane Nemačko-srpske privredne komore, pokušavamo da uspostavimo kontakte i da omogućimo saradnju. Mogli smo da ustanovimo da su srpska preduzeća izuzetno dobra, pružaju odličan kvalitet proizvoda, mogu da isporuče velike količine proizvoda ako je potrebno", objasnio je Zeliger.

Nemačka preduzeća ne vole rizik

Istakao je da su nemački provrednici zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, navodeći da je ona veoma atraktivna sa strane logistike i troškova, ali da je njima potrebno i sigurno okruženje.

"Znate da ne samo nemačka preduzeća, nego i sva druga preduzeća, ne vole rizik – to su teme poput pravnog sistema, pravne sigurnosti i to su teme koje nas prate duže vreme i nažalost ove godine se i potvrdilo da tu preduzeća vide još mnogo prostora za poboljšanja, a to je na dnevnom redu u toku približavanja EU", rekao je Zeliger.

Ukazao je da je Nemačko-srpska privredna komora prepoznala da je dualno obrazovanje izuzetno važno.

"Tu smo poslednje godine veoma intezivno sarađivali sa srpskim instutucijama i mislim da smo napravili dobru ponudu da bismo obezbedili nove obrazovane kadrove", dodao je Zeliger.

Budući da je i na čelu "Hemofarma", Zeliger je naveo da naša zemlja sa tom faraceutskom fabrikom postaje regionalni centar.

"Tu se radi o tome da 'Štada' u mnogom zemljama istočne Evrope je već zastupljenja, i Srbija i ‘Hemofarm‘ su ovde najjače jedinice u smislu da imamo mnogo kvalifikovanih zaposlenih i ovde smo postali centrala u smislu menadžmenta", objasnio je Zeliger.

"Mislim da je to važna i lepa priča za Srbiju. Ja sam sada zadovoljan, za osam evropskih zamalja od kojih je većina članica EU i sjajno je da je jedna takva odgovornost iz zemlje koja nije članica EU i to govori mnogo o potencijalu Srbije", zaključio je Zeliger.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво