Potpisan ugovor između EIB i SMATSA vredan 45 miliona evra

Finansijski ugovor između Evropske investicione banke (EIB) i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), potpisan je u zdanju na Andrićevom vencu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Ugovorom, vrednim 45 miliona evra, obezbediće se ulaganja u aerodrome i druge radove potrebne za veću bezbednost letenja, a kako je rekao Vučić, oko 5,5 miliona evra biće uloženo u izgradnju Kontrolnog tornja aerodroma u Nišu.

Predsednik EIB Verner Hojer, koji je prisustvovaom potpisivanju ugovora, rekao je da je EIB odlučna u tome da podrži strategiju EU za Zapadni Balkan jačanjem finansiranja i pružanja saveta ovom regionu.

Hojer je kazao da ulaganje u Zapadni Balkan znači ulaganje u budućnost Evrope.

"EIB je posvećena tome da bude pouzdan partner javnom i privatnom sektoru u regionu. Mi smo posvećen jačanju ekonomske snage, razvoju društvene i ekonomske infrastrukture i unapređenju rasta privatnog sektora i stvaranje radnih mesta", izjavio je on.

Kako je saopšteno iz EIB, ova banka je već jedan od najvećih javnih finansijera ovog regiona, pri čemu je od 2007. obezbedila više od sedam milijardi evra u bliskoj saradnji sa EU i drugim finansijskim institucijama.

EIB je već aktivna u nekim od ključnih oblasti, uključujući jačanje povezivanja i podršku socio-ekonomskom razvoju i očekuje saradnju sa regionom u jačanju digitalne ekonomije.

Hojer i Tusk su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u okviru tog dijaloga predsednik EIB je naglasio suštinski doprinos banke društveno-ekonomskom razvoju Srbije i čitavog regiona i njenu posvećenost jačanju te podrške, navodi se u saopštenju.

Modernizacija objekata 

Ugovor će se obezbediti nova ulaganja u izgradnju i modernizaciju objekata kontrole leta i izgradnju novih i rekonstrukciju starih radarskih sistema na srpskim aerodromima.

Ugovore je deo Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore - SUSAN, za period 2017-2021, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava SMATSA, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade Zorana Mihajlović koja je prisustvovala potpisivanju.

SMATSA je 92 odsto u vlasništvu Republike Srbije, a iz ovog programa biće uloženo ukupno 118 miliona evra, uključujući investicije u četiri aerodroma u Srbiji -"Konstantin Veliki" u Nišu, "Ponikve" u Užicu, "Morava" u Kraljevu i "Nikola Tesla" u Beogradu.

Najznačajnije ulaganje na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu biće izgradnja kontrolnog tornja, u koji će biti uloženo 5,5 miliona evra, što je važno kako bi niški aerodrom mogao da se koristi kao alternativni aerodrom beogradskom.

U aerodrom u Kraljevu biće uloženo ukupno 850.000 evra, najvećim delom u zamenu radio-farova, dok će u "Ponikve" biti uloženo 440.000 evra, najviše u unapređenje infrastrukture oko poletno-sletne staze.

Sredstva iz SUSAN programa predviđena su, između ostalog, i za izgradnju aneksa centra kontrole letenja i kontrolnog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla" i unapređenje radio navigacionih sredstava na i u zoni aerodroma, navodi se u saopštenju.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво