Ljajić: Region stao u ekonomskim integracijama, CEFTA u krizi

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je u Sarajevu da je region stao u pravcu daljih ekonomskih integracija, jer se CEFTA danas nalazi u ozbiljnoj unutrašnjoj krizi.

Ljajić je rekao da je rezultat svih napora koji su ulagani u prošlosti, posebno od strane Evropske unije, jeste CEFTA sporazum koji je. kako je ocenio, zaista omogućio slobodno tržište među šest ekonomija Zapadnog Balkana.

 

"Čini mi se da se lista uspeha tu završava, jer osim tog slobodnoj tržišta, mi smo stali u pravcu daljih ekonomskih integracija koje bi trebalo da vode nečemu što imamo u baltičkim i nordijskim zemljama", ocenio je Ljajić na Devetoj regionalnoj investicionoj konferenciji u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, razlozi za ovakav ishod su pre svega političke prirode, jer se region još bavi posledicama ratovanja i nerešenih pitanja iz 90-ih godina, kao i drugih otvorenih pitanja koja objektivno otežavaju uspostavljanje pune političke stabilnosti u regionu.

Navodeći da je drugi razlog čisto ekonomske prirode, Lajić je dodao da danas u okviru CEFTA imamo više vancarinskih barijera nego sa bilo kojom trećom zemljom.

"Iza toga se krije namera da se brane vlastite ekonomije, iako je iluzorno da ovako mala tržišta, sa malom populacijom, mogu da obezbede veću konkurentnost, veću produktivnost i na kraju krajeva oporavak vlastitih ekonomija", ocenio je ministar.

Logistički troškovi dvostruko veći u odnosu na EU

Ljajić je naveo da su zemlje regiona "krajnje kreativne da izmisle nove prepreke", pogotovo kada je u pitanju zadržavanje kamiona na graničnim prelazima, pa stoga nije ni čudno što se na svetskim listama konkurentnosti po ovim kriterijumima loše kotiramo.

Istakao je da je prosečno vreme za izvoz na graničnim prelazima u zemljama regiona iznosi 20 sati i košta 158 dolara.

Upravo zbog čestih zastoja na graničnim prelazima, logistički troškovi u regionu iznose, kako je naglasio, 16 odsto BDP-a, što je duplo više u odnosu na prosečnih osam odsto u EU.

Ukazao je i da samo jedan dan zastoja, smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, a da je taj procenat, kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, čak sedam.

Kao jedan od glavnih razloga za nastavak ekonomskih integracija, Ljajić je naveo i to što su zemlje članice CEFTA jedne drugima, posle EU, najveći spoljnotrgovinski partneri.

Ministar je istakao da sve zemlje moraju povećavati udeo izvoza u BDP-u, kao i da promene strukturu izvoza kroz povećanje udela proizvoda više faze prerade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара