Vučić na otvaranju "Leonija": Danas vidite kako se obećanja ostvaruju

Nemačka kompanija "Leoni", proizvođač optičkih vlakana i kablova, otvorila je u Nišu novi proizvodni pogon, pod čijim krovom će posao naći 1.125 radnika. Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je Nišlijama poručio da "danas mogu da vide kako se obećanja ostvaruju".

Predsednika Vučića je ispred "Leonija" dočekalo više hiljada Nišlija koji se došli da ga pozdrave i daju mu podršku za, kako kažu, politiku koju vodi i zbog onoga što je učinio do sada i što radi za grad Niš.

Predsednik je, reagujući na kampanju lokalne opozicije protiv preuzimanja niškog aerodroma u državno vlasništvo i protiv njega lično, poručio da se "ne plaši i da se nikada neće plašiti neradnika i onih koji su uništavali Niš, koji su krali, pljačkali i otimali imovinu od naroda".

"Došao sam da vam predam izveštaj za ono što smo radili prethodnih godina i meseci, a govorili su mi – ne smeš da dođeš u Niš, oteraćemo te", rekao je Vučić i nastavio:

"Da li mislite da je trebalo da se plašim kad sam doveo sve ove fabrike, gradio puteve, najmoderniji Klinički centar, za razliku od onih koji su samo rušili i razarali?", zapitao je Vučić Nišlije, kojima je najavio i nove fabrike.

Kaže da voli da dolazi u Niš, da tamo provodi vreme, da otvara nove pogone, a građanima je zahvalio i poručio da Niš sasvim sigurno postaje "apsolutni centar Balkana".

Dodao je i da je danas u Nišu da pokaže kako će građanima vratiti ono što su im neki drugi uzeli pre 12-13 godina.

Postavio je pitanje sebi, kaže, ali i drugima: "Da li je zaista bolje da uništite sve fabrike, da ih ukinete, da kažete ljudima – više nema plata, i onda taj novac stavite u svoj džep, ili je bolje da podižete grad iz pepela?"

"Rezultat tog drugog izbora su fabrike u Nišu poput 'Leonija', 'Cumtobela', 'Džonson elektrika'...", poručio je predsednik Vučić.

Dodao je i da je država uložila 3,6 miliona evra u Aerodrom Niš, Grad Niš još 2,2 miliona, ali, kaže, treba znati i koliko je Niš dobio novca u milionima evra iz budžetske rezerve, prošle, pretprošle godine...

"Zato što je država prepoznala značaj Niša, razumela koliko je važno uložiti u Niš, da bismo mogli da vratimo sve dugove koje su neki 2010. i 2011. ostavili Nišlijama", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je primetio da se u tome i uspelo.

"Nisam se plašio i ne plašim se ni mnogo moćnijih, a kamoli neradnika i onih koji su krali i pljačkali i otimali imovinu od naroda. Lopova se nisam plašio nikada, niti ću", poručio je Vučić.

Istakao je da je siguran u podršku građana, jer, naveo je, ne može onaj ko je napravio gotovo sve da bude kriv, a da je zaslužan onaj ko je srušio i uništio sve.

"Tek smo počeli, neće nas sprečiti da dođemo do vrha"

Srbija nema vremena za gubljenje, jer želi da se popne na vrh uspeha, a svako ko to pokuša da spreči neće u tome uspeti, poručio je predsednik na obeležavanju završetka izgradnje pogona "Leonija" u Nišu.

"Ne pomeraju reči sa mesta, već dela i to je ono što je i 'Leoni' pokazao. Oni koji će ovde svaki dan liti znoj, izvršiće promene i to je razlika između nas, onoga što predstavljamo vi i ja, i onih koji se ovih dana suprotstavljaju promenama i napretku", istakao je Vučić.

"Zanima me da ponudimo rešenja, kojima ćemo pokazati da možemo da radimo i idemo napred, koje znači da verujemo u sebe, da napredujemo, gledamo i stvaramo budućnost i ne kukamo zbog prošlosti", rekao je Vučić.

Naglasio je da je spreman da radi za uspešnu, razvijenu i zaposlenu Srbiju.

Vučić je istakao da nema lepšeg posla od otvaranja novih fabrika i dodao da je u samo u Nišu u prethodnih nekoliko godina otvoreno više hiljada radnih mesta.

"A tek smo počeli", istakao je.

Ukazao je na reči američkog predsednika Tomasa Džefersona da je "primetio da što više radi, ima više sreće", te naznačio da i Srbija ima sve više sreće, za koju se sama izborila.

"Svaka fabrika je sreća za Niš, Srbiju, region, svaka fabrika koju smo otvorili i koju ćemo tek otvoriti znači da ćemo više raditi, kao i da znamo da sve zahteva trud i napor, jer bez rada ne može ništa. Zato moramo da budemo spremni i orni za još rada", rekao je predsednik.

Kako je rekao, "Leoni" je uspeh, jer veruje u Srbiju, a postaće i najveći poslodavac.

On se zahvalio kompaniji na tome što u Srbiju ne donose samo svoje poslove i novac, već i radne navike, etiku, predanost, znanje – sve što smo, kaže, u Srbiji počeli da upijamo, učimo i primenjujemo.

"Moramo da damo sve od sebe čime god se bavili"

Predsednik je primetio da polako stičemo svest da nema malog i nevažnog posla, već da moramo da damo sve od sebe čime god da se bavimo.

"Sva veličina koja nam je potrebna za dalji napredak je u nama i potrebno je samo da je aktiviramo i to tako što ćemo, kad se umorimo, naći snage da uložimo još jedan napor i nastavimo da radimo", podvukao je predsednik.

To je, ukazao je, razlika između pokušaja i uspeha, citirajući Martina Lutera Kinga, koji je rekao da "iako čistiš ulice, moraš to da radiš na isti način kao što je Mikelanđelo pravio skulpture, Betoven komponovao muziku".

"Moramo da damo sve od sebe, da naučimo da u svakom poslu damo sve od sebe, jer nam je taj dodatni napor potreban da budemo uspešni i da se popnemo na vrh uspešnosti. Do vrha se penje preko litica, provalija, trudom, radom i naporom", rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da je samo jedan put kojim Srbija ide – put teškog rada, investicija, fabrika, novih radnih mesta".

Ponovio je da je mnogo novca uloženo u Niš i Niški okrug, u saobraćajnu infrastrukturu, Klinički centar, fasade, i naveo da se sve to radi da Niš više i bolje radi, jer je težak rad jedino u šta verujemo.

Cilj je, kaže, da imamo još mnogo fabrika, mesta na kojima će ljudi raditi, a njegov zadatak je da se bori za svako novo radno mesto, jer je to, podvukao je, najbolji odgovor na izozove savremenog vremena.

Taj odgovor svima drugima kaže – izvinite, ali nemamo vremena za gubljenje, čeka nas Srbija, čeka nas uspeh, naveo je Vučić.

"Nećemo da padnemo sa neba na vrh, želimo da se popnemo na njega i oni koji u tome pokušavaju da spreče i Niš i Srbiju neće uspeti", poručio je predsednik Srbije.

Radnicima "Leonija" na kraju je poručio da su oni ponos Niša i Srbije i da smo svi zagledani u njih, jer će oni podići Srbiju, koja će zahvaljujući njima biti uspešnija.

"Hoćemo mir i budućnost"

Vučić je građane upoznao i sa problemima sa kojima se zemlja susreće i naveo da je teška borba za očuvanje nezavisnosti zemlje.

Kako je rekao, ta borba je teška jer i kada se razgovara o KiM, o najvažnijim nacionalnim pitanjima, ne razgovaramo sa onima sa kojima bi to trebalo da radimo, već sa njihovim moćnim zaštitnicima.

"Nije nama problem da razgovaramo sa Albancima ni kako da se dogovaramo sa njima. Problem je kada morate da se dogovarate sa onima koji su razarali Srbiju 1999. godine, i sa onima koji su priznali tzv. državu Kosovo 2008. godine", ukazao je predsednik Srbije.

Zato je potrebno, dodao je, u toj politici da budemo pametni, razumni, racionalni i kažemo sebi: "Čuvaćemo svoju nezavisnost, štitićemo svoju zemlju, ali je nećemo ugroziti ni na koji način. Hoćemo da imamo mir, hoćemo da imamo budućnost."

Vučić je u obraćanju građanima rekao da ne treba da brinu jer svim svetskim liderima u lice kaže sve ono što nisu smeli neki drugi u prethodnih 25 godina, ali i da isto tako vodi računa o Srbiji.

"Hoću da imamo veći ugled, da budemo poštovani i na Zapadu i na Istoku. Niko ne mora da nas voli, ali hoćemo da imamo poštovanje jer ga vi zaslužujete. Vi ste ti koji ste svojim izborom omogućili Srbiji da ide napred, Nišu da ide napred", istakao je Vučić.

Dodao je i da će u avgustu biti otvarena fabrika "Cumtobel", da će doći u međuvremenu opet u Niš na nekoliko dana jer, kaže, voli da dođe u Niš, da tu provede vreme... a i da se "zabave malo oni koji kažu 'Iš iz Niš'" uz poruku da njega takvi iz Niša nikada neće oterati.

"Nova fabrika u Nišu osnažuje i 'Leoni' i srpsku ekonomiju"

Investicija "Leonija" u fabriku u Nišu značajna je za samu kompaniju i rast njenog poslovanja, a naročito za razvoj srpske ekonomije, poručio je u Nišu član Borda direktora "Leoni” grupe" Martin Štutem.

Proširenje fabrike u Nišu, kako kaže, znači da su klijenti za koje "Leoni" radi zadovoljni, ali i jasan je znak za Srbiju da će ta kompanija ostati glavni strani investitor i otvoriti još radnih mesta.

"Verujem da će ovaj projekat biti značajan za sve nas", rekao je Štutem.

Dodao je da dve fabrike, u Prokuplju i Malošištu, dobro rade, kao i da je kompanija dobila veliku podršku države i lokalne samouprave, što je i bio razlog za otvaranje trećeg pogona u Nišu.

Štutem je naveo i da su zaposleni izuzetno motivisani, što doprinosi uspehu kompanije.

I generalni direktor "Leonija" Klemens Saks smatra je otvaranje novog pogona u Nišu veliki trenutak za kompaniju.

"Sve što smo uradili prethodnih meseci velika je stvar. Prošle godine je ovde bilo zasađeno povrće, a sada je velika fabrika", rekao je Saks i podsetio da je za ovu investiciju 2016. godine potpisan Memorandum sa Vladom Srbije.

Kako je objasnio, uz 20.000 kvadratnih metara pogona, fabrika obuhvata i 5.000 kvadrata pomoćnih prostorija, menzu, a radnici imaju odlične uslove za rad.

"Proizvodnja se radi ručno i zahteva puno radne snage. Tako će biti i u budućnosti i zato je važno da uradimo sve najbolje za naše zaposlene i uslove u kojima rade", rekao je Saks.

Zadovoljan je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je podsetio da se u poslednjih nekoliko godina otvaraju fabrike u tom gradu, da će ih biti još u narednim godinama, za razliku, kako je rekao, od perioda kada su se fabrike u Nišu zatvarale, prodavale u bescenje, plate nisu isplaćivale, a radnici ostajali bez posla.

"Danas sa Vladom gradimo nove fabrike, otvaramo radna mesta, ponovo se Nišlije zapošljavaju", rekao je Bulatović.

Dodao je da će nove fabrike obezbediti porodicama u Nišu budućnost, dok će budžet grada samo od poreza na zarade prihodovati direktno 100 miliona dinara, od čega će se finansirati rešavanje komunalnih problema i socijalna davanja.

Leoni Rajmers iz Ambasade Nemačke u Srbiji prenela je čestitke ambasadora te zemlje Aksela Ditmana, uz ocenu da "Leoni" ilustruje sve bolju ekonomsku saradnju Nemačke i Srbije.

Dodala je da reforme koje je sprovela Vlada menjaju ekonomiju Srbije nabolje, što se vidi po sve većim ulaganjima stranih kompanija.

Podsetila je da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 44.000 ljudi, dok su nemačke investicije u Srbiji od 2000. godine dve milijarde evra.

Ponovila je i da bolji uslovi poslovanja pokazuju jačanje vladavine prava, što je ključno za ulazak u EU, te dodala da će Nemačka nastaviti da podržava evropski put Srbije.

Radnici "Leonija": Veliki smo kolektiv, a radimo kao jedan

Novi pogon fabrike "Leoni" ima oko 20.000 kvadrata, a u njega je uloženo oko 22 miliona evra.

Vučić se u fabrici sastao sa rukovodstvom "Leonija", a zatim je obišao pogon i porazgovarao sa zaposlenima.

"Leoni" je samo u prošloj godini imao prihod od 4,9 milijardi evra od prodaje, dok je u Srbiji u 2017. ostvario izvoz u vrednosti od 145 miliona evra i nalazi se na listi deset najvećih izvoznika u Srbiji za proteklu godinu.

Vrednost dosadašnjih investicija u Srbiji ove kompanije iznosi 75 miliona evra, a do sada su zaposlili više od 6.000 radnika u našoj zemlji.

Među onima koji već rade u fabrici je i Snežana Ristić iz Niša, koja je u "Leoniju" zaposlena među prvima, sredinom 2017. godine.

Snežana je za Tanjug istakla da je zadovoljna uslovima rada, te da u fabrici vladaju timski duh i saradnja.

"Veliki smo kolektiv, a svi smo kao jedno. Preporučila bih svima da se prijave za posao u ovoj fabrici", rekla je Ristićeva.

Njen kolega 37-godišnji Nišlija Dalibor Jović u fabrici radi od decembra prošle godine i kaže da su uslovi fantastični.

"Nisam očekivao ovako dobre uslove, školski centar je uvek otvoren za obuku, a posle četiri meseca već sam unapređen, sa trake sam prebačen na poziciju mustera – koji se bavi izradom prototipâ kablova", rekao je Jović.

Da su uslovi za napredovanje dobri slaže se i diplomirani hemičar Aleksandra Vičević, koja se uspešno prekvalifikovala i upravo mogućnost brze obuke i prekvalifikacije ističe kao važnu prednost kompanije u kojoj radi.

"Velika je mogućnost napredovanja, sistem bezbednosti i higijena su na visokom nivou", rekla je Vičevićeva i dodala da mladi koji se zaposle u niškoj fabrici imaju mogućnost da odu na usavršavanje u fabrike te kompanije u inostranstvu.

"Leoni" je prvu fabriku u Srbiji otvorio u Prokuplju 2009. godine, zatim drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu.

Kada sledeće godine završe izgradnju nove fabrike u Kraljevu, "Leoni" će postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih.

Kompanija "Leoni", čije je sedište u Nirnbergu, u Nemačkoj, ima 93 fabrike u 31 zemlji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи