Građevinarstvo najviše doprinelo rastu BDP-a u prvom kvartalu

Građevinarstvo i industrija građevinskih materijala najviše su doprineli rastu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Procena je da će bruto dodata vrednost (BDV) u građevinarstvu u prvom kvartalu 2018. biti 7,4 odsto veća nego u istom periodu 2017, što bi bio najveći pojedinačni doprinos ostvarenju planiranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u ovoj godini, precizira se u saopštenju. 

Kako se navodi, rast broja izdatih građevinskih dozvola, broja gradilišta i ubrzana realizacija velikih infrastrukturnih projekata ukazuju na to da će građevinarstvo i ove godine dati važan doprinos ostvarenju planiranog rasta BDP-a. 

Do kraja 2018. godine, BDV građevinarstva biće 5,4 odsto za celu godinu, što je približno 0,1 odsto manje od BDV-a industrije, odnosno za 0,1 odsto više od projektovanog doprinosa poljoprivrede, šumarstva i rudarstva.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je u prvom kvartalu ove godine 47 građevinskih dozvola za projekte iz svoje nadležnosti. Za protekle dve godine, izdalo je ukupno 295 građevinskih dozvola za projekte čija ukupna vrednost radova iznosi 157,6 milijardi dinara, odnosno 1,33 milijarde evra.

Na početku 2018. nastavljen je i trend povećanja broja aktivnih gradilišta, kojih trenutno ima 25.228, što je gotovo 5.000 više nego na kraju 2017, a dvostruko više nego na kraju 2015. kad je ukupno bilo 12.800 gradilišta.

Ministarstvo građevinarstva u 2018. direktno učestvuje u realizaciji infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 68,7 milijardi dinara ili 581,9 miliona evra, a dodatni podsticaj rastu daće program izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i odbrane, napominje se u saopštenju.

Kako se podseća, u poslednjem kvartalu 2017. zabeleženo je povećanje vrednosti izvedenih radova u građevinarstvu od 47,4 odsto u odnosu na isti period 2016, u tekućim cenama, a prema preliminarnim podacima, ostvareni rezultati u prvom kvartalu 2018. u oblasti građevinarstva značajno su bolji u odnosu na isti period 2017. godine.

U okviru rada Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a, u toku su konsultacije sa Republičkim zavodom za statistiku i drugim nadležnim institucijama kako bi se obezbedili dodatni statistički indikatori koji će omogućiti još preciznije praćenje realizacije poslova u građevinarstvu i saobraćaju, i omogućiti sagledavanje mogućih mera kojima bi se dodatno unapredio rast u ovim oblastima i njihov doprinos povećanju BDP-a, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво