Šta samit "Digitalna Kina" znači za Srbiju

Jedna od glavnih vesti u Kini danas je otvaranje prvog samita "Digitalna Kina". Sve se dešava u provinciji Fuđijan koja poslednjih godina beleži veliki ekonomski rast. Na samitu u gradu Fudžou na jugoistoku Kine bili su i predstavnici Srbije.

Roboti su ovih dana glavne zvezde u gradu Fudžou na jugoistoku Kine. Oni su deo specijalne izložbe na prvom samitu "Digitalna Kina". Na skupu u provinciji Fuđijan učestvuje više od 520 kineskih kompanija. Osim robota, tu su i jednostavne aplikacije koje olakšavaju život.

"Mnogi ljudi ovde koriste aplikaciju koja se zove 'Ifudžo', uz pomoć koje koriste – metro, autobus, mogu da koriste vladine servise, mogu, na primer, da provere i svoje medicinske izveštaje na internetu", navodi Jang Šesong iz kompanije "Sisvin".

Osim kineskih zvaničnika, u Fudžou su bili predstavnici šest zemalja sveta. Iz Evrope – srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj, koji je razgovarao sa Džekom Maom, predsednikom velike kineske kompanije "Alibaba", kao i sa predsednikom kompanije "Huavej".

Ističe da svi znaju i da su upoznati sa idejama predsednika Vučića i predsednika Si Đinpinga da Srbija postane tehnološki inovacioni centar za celu Jugoistočnu Evropu.

"U tom smislu svi podržavaju zajedničku ideju dvojice predsednika o izgradnji najvećeg i najmodernijeg industrijskog i tehnološkog parka u Beogradu – u Borči", navodi Popović.

Od 80-ih godina, kada je Kina počela da se okreće prema svetu, Fudžou je bio jedan od takozvanih otvorenih gradova. Iz ovog grada od sedam miliona stanovnika kretao je izvoz robe – najviše čaja.

Kineski predsednik Si Đinping je početkom 2000-ih radio je u toj provinciji, kada je pokrenuo strategiju "Digitalni Fuđijan". Cilj je bio što veće učešće digitalne ekonomije u bruto domaćem proizvodu provincije. Fudžou kao glavni grad, treba da bude jedan od simbola Kine u budućnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво