Popović u Fudžou sa vlasnikom "Alibabe"

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa Džekom Maom, vlasnikom najveće kineske aj-ti kompanije "Alibaba", o potencijalima saradnje Srbije i Kine u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Nenad Popović i Džek Mao su se sastali na marginama prvog samita "Digitalna Kina" koji je otvoren u gradu Fudžou, prestonici kineske provincije Fuđijan, saopšteno je iz Kabineta ministra.

Kako se navodi, Popović je izrazio snažnu podršku kineskoj državnoj inicijativi "Pojas i put". 

Istakao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping dele viziju o stvaranju jedinstvenog digitalnog prostora koji će doneti nove mogućnosti za saradnju, umrežavanje i zajednički napredak svih zemalja koje su deo te vizije.

"To je vizija mira, stabilnosti, saradnje i zajedničkog ekonomskog prosperiteta", rekao je tom prilikom Popović. 

Dodao je da su predsednici Srbije i Kine postigli dogovor o uspostavljanju najbolje moguće saradnje između dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. 

"Rezultat tog dogovora je započinjanje projekta izgradnje srpsko-kineskog Industrijskog parka u Beogradu, koji zajedno realizuju Srbija i kineska državna ''China road and bridge corporation''. To će biti najveći i najmoderniji industrijski park, a ujedno i najveća kineska investicija u oblast inovacija u Južnoj Evropi", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Tokom razgovora istakao je da su – veštačka inteligencija, virtuelna realnost, proširena stvarnost, robotika, digitalizacija industrije i sajber bezbednost, stubovi razvoja ekonomije u digitalnoj eri.

"Kina je svetski lider u ovim procesima i zato želimo da se u što većoj meri oslonimo na kineska iskustva u kreiranju digitalne budućnosti Srbije", naglasio je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи