Kasni setva u Mačvi

Zbog padavina prolećna setva u Mačvi počela je nešto kasnije. Suncokret je zasejan na većini planiranih parcela, a prema rečima stručnjaka, setva kukuruza, koji je najzastupljenija žitarica u tom kraju, biće završena za desetak dana.

Željko Milutinović iz Drenovca kod Šapca ovog proleća posejaće 12 hektara kukuruza i soje koje koristi za ishranu stoke. Zbog padavina i velike količine vlage, setva kasni, a priprema zemljišta je, kaže, teška.

"Danas sam prvi dan u setvi. Zemlja je mnogo vlažna za obradu, imamo problem sa podzemnim vodama", ističe Željko Milutinović.

Iako su navikli da prolećnu setvu obave do polovine aprila, mačvanski ratari se nadaju da kašnjenje neće uticati na prinos. Od vlažnog zemljišta, veća briga im je skup dizel.

"Sa ovom cenom nafte, mi uopšte ne možemo da uklopimo našu proizvodnju. Ovaj suncokret sada što sejemo, to nije za tržište, to je suncokret koji se daje u razmenu za suncokretovu sačmu, koja nam treba, jer se mi bavimo stočarstvom. Posedi su nam mali, i ne možemo da živimo samo od ratarstva", kaže Milan Ivanović iz Tabanovića.

Većina poljoprivrednika seje hibride kukuruza iz grupa ranijih zrenja. Zbog sigurne proizvodnje, povećavaju se površine pod suncokretom.

"Suncokret je kultura koja dobro podnosi visoke temperature i to je u nekom momentu, u ovom tovljačkom kraju, ipak stabilna i sigurna proizvodnja. Pre tri, četiri godine, uvećale su se površine za skoro deset puta", kaže Darko Simić iz PSSS-a Šabac.

Više je suncokreta, a manje parcela sa sojom u Mačvi. Ovog proleća, na teritoriji Šapca i u tri okolne opštine, kukuruz će biti posejan na oko 60.000 hektara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво