"Cilj novog aranžmana sa MMF-om makrostabilnost kao osnova rasta"

Srpska delegacija, koju predvode guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, sastala se u Vašingtonu sa Tao Zangom, izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata nakon završetka trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i definisanje elemanata koji prethode dogovorima u vezi sa novim aranžmanom u formi instrumenta koordinacije ekonomskih politika, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U uvodnoj reči, Tao Zang je pohvalio rezultate koje je Vlada Srbije postigla do ovog trenutka i dodao da je namera ove finansijske institucije nastavak podrške ključnim reformama u Srbiji.

"Kako bismo održali fiskalnu stabilnost i istovremeno obezbedili kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, potrebno je da nastavimo razgovore o budućem aranžmanu", rekao je Zang i dodao da je posvećenost koju Vlada Srbije pokazuje u sprovođenju reformi dokaz o jasnoj nameri da se savladaju svi izazovi kako bi Srbija napredovala još više. 

Guverner Narodne banke Srbije ukazala je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije u uslovima pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

Inflacija je očuvana na veoma niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje, navodi se u saopštenju. 

"Uvažavajući ove rezultate, a time i ojačanu otpornost domaće ekonomije, Narodna banka je u martu i aprilu dodatno smanjila referentnu stopu, na tri odsto", istakla je Tabaković. 

Ona je dodala da je u prethodnom periodu bitno smanjeno učešće problematičnih kredita, a ostvareno ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo da nastavi da doprinosi većem raspoloživom dohotku po osnovu nižih kamata. 

Guverner NBS se osvrnula i na činjenicu da povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti. 

"Zahvaljujući tome, u narednom periodu očekujemo postepeno ubrzanje rasta, u ovoj godini na oko 3,5 odsto, što je najbolja garancija da će se nastaviti rast zaposlenosti i standarda naših građana", ocenila je guverner. 

Ministar finansija Dušan Vujović se, sumirajući postignute rezultate, osvrnuo na ključne strukturne reforme koje su ostvarene, ali i na one koje tek predstoje, rekavši da Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovođenju svih započetih projekata i reform.

Izrazio je uverenje da će se takav pozitivan trend nastaviti sa ciljem daljeg osnaživanja domaćih finansija. 

"Postignuti rezultati jesu jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju i na tom putu Srbija nepogrešivo ide u dobrom pravcu", rekao je minista.

Naglasio je da je pažnja sada usmerena na seriju analiza i razgovora koji imaju za cilj pronalaženje najboljeg načina da se savladaju preostali izazovi, poput rešenja statusa preduzeća u restruktuiranju, unapređenja efikasnosti javnih preduzeća kao i reforma Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

Vujović je naglasio da je saradnja Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom uspešna na svim nivoima i izrazio pozitivna očekivanja u pogledu novog aranžmana sa MMF-om, koji pored toga što neće sadržati finansijsku komponentu, ima za cilj održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti u nastavku započetih projekata i reformi. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво