Otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu

Uprkos odluci šefa Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da prekine posetu Beogradu pre nego što je praktično ona započeta, zbog navodnog incidenta koji je u srpskom parlamentu izazvao Vojislav Šešelj, u srpskoj prestonici je večeras, nakon pet godina, otvorena Hrvatska privredna komora.

Otkrivanjem svečane table u zgradi na Topličinom vencu zvanično je počeo rad predstavništva Hrvatske privredne komore u Srbiji, koja je zatvorena 2013. godine.

Predsednici dve privredne komore, srpske i hrvatske, Marko Čadež i Luka Burilović, istakli su u izjavi novinarima značaj daljeg razvijanja ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14.000 ljudi, a potencijal još nismo ni načeli", poručio je Čadež.

Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu "znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju" između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je Čadež.

Čadež je najavio da će do kraja ove godine, Privredna komora Srbije otvoriti svoje predstavništvo u Hrvatskoj.

Predsednik Burilović rekao je da je Srbija danas šesti trgovinski partner Hrvatske i da se nada da će se kroz saradnju dve komore i privrednika obe zemlje unaprediti privredni potencijale dve zemlje.

Što se tiče privrednih pokazatelja, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra, a suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво