Krečman: Otvaramo prostor za nove investicije

Predsednik nemačke pokrajine Baden Virtemberg Vinfrid Krečman sa saradnicima predvodi delegaciju od oko 100 privrednika koji razmatraju mogućnost investiranja u Srbiji. Posle panela posvećenog Uslovima poslovanja u Srbiji, potpredsednik Nemačko-srpske komore Bojan Predojević izjavio je da bi do kraja godine trgovinska razmena naše zemlje sa nemačkom sa 4,4 milijarde evra, kolika je sada, mogla da dostigne i pet milijardi, a broj zaposlenih poveća na 50.000.

"Vučić je 2015. bio u poseti Baden Virtenbergu i ovo se može smatrati uzvratnom posetom. Naše veze su već bliske i intenzivne i u okviru Međuvladine komisije. S obzirom na to da je ovde 100 privrednika, ovim želimo da Srbiju podržimo u procesu pristupanja Evropskoj uniji, da otvorimo vrata za pregovore i pojačamo investiranje", rekao je Vinfrid Krečman novinarima.

Dodaje da je ta poseta jedan od koraka kojim žele Srbiju da podrže u procesu pristupanja EU.

"Ovo je, takođe, jedan korak u smislu da pojačamo naše ekonomske odnose, koji su već veoma intenzivni i da otvorimo vrata za razgovore i da stvorimo prostor za eventualno nove investicije", rekao je Krečman.

Navodi i da ekonomska delegacija u poseti Beogradu broji oko 100 članova i da to pokazuje koliki značaj pridaju ovo susretu.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Martin Knap je rekao da je nemačka pokrajina Baden Virtemberg jedna od najbogatijih pokrajina u Nemačkoj, sa kompanijama koje su lideri u svetu.

"Ovo je izuzetna poseta i zato što je Baden Virtemberg izuzetna pokrajina. Ekonomski gledano ona je jedna od najjačih pokrajina u Nemačkoj i u njoj se nalaze neka od najvećih preudzeća" dodao je Knap.

Na pitanje novinara da li su firme iz te pokrajine zainteresovane za nove investicije, Knap je rekao da ta komora prepušta kompanijama da same to najave, ali da može da potvrdi ono što je već najavljeno u javnosti, ali i zvanično, da će kompanija "CTF" iz Fridrihshafena (Baden Virtemberg), koja je lider u autoindustriji, investirati u Pančevu.

"Mi kao komora prepuštamo kompanijama da kažu koji će biti njihovi koraci", rekao je Knap.

Grad je dao građevinsko zemljište. Gradnja bi trebalo da počne krajem juna, a proizvodnja 1. februara sledeće godine.

"Ovo je samo prva faza. Nije to samo 10,8 hektara građevinskog zemljišta i 540 novozaposlenih. Ja se nadam da će tu biti i druga i treća faza. Već za dva meseca treba da bude raspisan konkurs za 160 ljudi, kako bi krenuli na obuku, i u Pančevu, i u Nemačkoj", navodi Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Nova fabrika biće šansa i za obuku srednjoškolaca i razvoj dualnog obrazovanja u Pančevu.

"Investicije – puniji lokalni budžet"

Nemačko-srpska privredna komora organizovala je panel diskusiju o uslovima poslovanja u Srbiji.

Navedeno je da dolazak investitora znači i puniji lokalni budžet. Preduslov je stvoriti okruženje na kakvo su navikli nemački privrednici. 

U utorak će 10 nemačkih kompanija održati B2B sastanke sa predstavnicima srpskih kompanija, u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore.

Među najznačajnijim preduzećima čiji predstavnici dolaze je i "Heller Maschinenfabrik ", jedna od najvećih kompanija iz sektora obrade metala u južnoj Nemačkoj.

Ovo preduzeće, između ostalog, proizvodi Si-En-Si mašine za obradu metala, čiji prihod je u 2015. godini iznosio 559 miliona evra i koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

Pored ove firme, dolazi i nemački "Lipp" iz Tanhauzena koja proizvodi mašine za izgradnju rezervoara i silosa kao i – "Hptećink", "Hodap", "Len"...

Preduzeća iz Nemačke će u Srbiji tražiti dobavljače i proizvođače u oblasti – metaloprerade, prerade plastike, auto-industrije, vazduhoplovne, građevinske i drvne industrije, kao i iz sektora energetske efikasnosti i informacionih tehnologija.

Kompanija "Sap" upravo je kupila jednu softversku firmu, čije će predstavništvo biti u Srbiji.

"Ta kompanija posluje na 11 lokacija u svetu od kojih su dve u Evropi, jedna je u Srbiji i od danas postaje deo sap grupe", navodi Dušan Radošević, direktor SAP-a Srbija.

Prema anketi koju sprovodi nemačka komora u Srbiji, Nemci su za naše radnike najpouzdaniji strani poslodavac. I oni su zadovoljni: više od 90 odsto nemačkih firmi koje posluju ovde ponovo bi investirali u našoj zemlji.

Nemačka je i inače prvi spoljnotrgovinski partner Srbije u svetu i u robnoj razmeni i u razmeni usluga, a ukupna robna razmena Srbije i Nemačke prošle godine je iznosila gotovo 4,4 milijarde evra.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) preciziraju da je srpski izvoz dostigao 1,9 milijardi, a uvoz iz Nemačke 2,455 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno naveo da je trenutno 44.619 radnika u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a da će uz nove investicije u Kragujevcu i Pančevu taj broj premašiti 50.000.

Precizirao je da je trgovinska razmena dve zemlje u prva dva meseca ove godine uvećana za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

Nemačka statistika kaže da Srbija najveću robnu razmenu i najveći izvoz ostvaruje sa četiri nemačke pokrajine, – Bavarskom, Baden Virtembergom, Severnom Rajnom Vestfalijom i Hesenom.

U 2017. godini, sa Baden Virtembergom Srbija je imala ukupnu razmenu od 602,3 miliona evra, vrednost izvoza u tu pokrajinu iznosila je 283,8 miliona, dok je uvoz iz nje u Srbiju vredeo 318,5 miliona.

U Baden Virtenbergu je sedište nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput - "Dajmlera", "Poršea", "Boša". 

Prema informacijama iz Privredne komore Srbije, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 925 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici pravna i fizička lica iz Nemačke.

Vinfrid Krečman je započeo posetu Beogradu sastankom sa Nemačko-srpskom privrednom komorom, prethodno ga je dočekao ambasador Nemačke Aksel Ditman, a u toku popodneva sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво