Srbija i San Marino: Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i državni sekretar za spoljne poslove San Marina Nikola Renci potpisali su Ugovor između vlada dve zemlje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak.

"Ovaj ugovor je važan i za Srbiju i San Marino, kako bismo sprečili neke zlonamerne kritike koje često dolaze od nekih zemalja koje su izmislile razne poreske rajeve", rekao je Ivica Dačić.

Primetio je da su oni veliki, pa je njima to izgleda dozvoljeno, a drugima nije.

"Veoma često smo mi izloženi kritikama i Renci je na tu temu rekao da bi on voleo da San Marino prestane da bude poreski raj, a da bude samo raj", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Rencijem, prvim šefom diplomatije San Marina u poseti Beogradu u poslednjih 13 godina.

Renci je ocenio da će potpisani sporazum zasigurno značajno poboljšati komeracijalne i ekonomske odnose dve zemlje.

Ukazao je da San Marino ima sa 24 zemlje potpisan takav sporazum, i da je on značajan jer pokazuje koliko je San Marino napredovao u usklađivanju sa međunarodnim pravilima.

"Mi imamo veoma složen proces saradnje sa EU preko specifičnog sporazuma. Svakog meseca San Marino odlazi u Brisel da bi vodio razgovore zajedno sa Monakom i Andorom. Uvereni smo da je to sporazum koji poštuje posebnosti malih zemalja i s druge strane zadovoljava očekivanja EU", rekao je Renci.

Dodaje i da taj sporazum može da dovede do situacije u kojoj bi bili zadovoljni Unija i male zemlje.

Podsetio je da je San Marino od 2008. prošao velike reforme i da se usaglasio sa međuanrodnim zahtevima u oblasti borbe protiv pranja novca, kao i svih pojava koje mogu da dovedu do poremećaja na tržištu.

"To nam je omogućilo da budemo u potpunosti transparentni u delovanju, a naše znanje i brzina pružanja usluga su zanimljivi onima koji žele da investiraju u San Marinu", rekao je prvi šef diplomatije San Marina.

Unapređenje saradnje dve zemlje

"Bez obzira što je San Marino u okruženju EU i Italije, ipak možemo da nađemo odgovarajuće načine kako da bilateralno sarađujemo u – ekonomiji, obrazovanju, kulturi, trgovini, finansijskoj oblasti", rekao je Dačić.

Navodi da dve zemlje mogu još više da razviju svoje odnose. 

"Mislim da je to veoma značajan podsticaj i važna poseta, koja može da da podsticaj daljem razvoju odnosa. Imamo dobre bilateralne odnose, ali oni nisu dovoljno razvijeni", konstatovao je Dačić povodom posete Rencija.

Rekao je da dve zemlje treba da unaprede politički dijalog, razmenjuju što više poseta, i da traže načine za saradnju u različitim oblastima.

Ukazao je da je spoljnotrgovinska razmena sa tom zemljom prošle godine iznosila svega 300. 000 evra.

Ukazao je da je San Marino na referendumu odbio da pokrene inicijativu za članstvo u EU, ali i da se radi o zemlji koja ima mnogo veći dohodak po glavi stanovnika nego što ima Srbija.

"Voleli bismo da San Marino ovde zadrži ambasadu", rekao je Dačić dodajući da San Marino ima veoma dobra iskustva pre svega iz oblasti finansija i saradnje sa evropskim institucijama.

Preneo je da je sagovornika upoznao sa probleima oko Kosova i Metohije, podsećajući da je San Marino u "opštoj euforiji koja je vladala na početku, kada je došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti, priznao Kosovo".

"Pošto je od tada prošlo deset godina upoznao sa ga celom istorijom slučaja, problemima koje imamo, odnosnom prema našoj kulturnoj baštini, koja nije samo srpska, već je hrišćanska, sa stavovima mnogih zemalja koje nisu priznale ili koje povlače odluke o priznaju, kao i Vatikana koji nije priznao nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Poseta, kako je rekao, je bila prilika i za ažuriranje bilateralne agende.

Ukazao je da San Marino ima jako razvijen industrijski sektor, koji je, u vreme bankarske krize, održao jako visok nivo nacionalnog dohotka.

"Ovim danas smo otvorili novi list saradnje između naše dve zemlje i nadam se da ćemo moći da napredujemo još bolje, napravimo memorandum o razumevanju gde bi definisali šta može da nas interesuje u budućnosti", rekao je Renci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи