Mihajlović: Koncesija ne ograničava razvoj niškog aerodroma

Razvoj Aerodroma "Konstantin Veliki" nije ograničen koncesijom za Aaerodrom "Nikola Tesla", niti se on uopšte pominje u koncesionom ugovoru, u šta će javnost moći i da se uveri kad ugovor bude objavljen nakon izvršene primopredaje, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

"Radi istinitog informisanja javnosti, dužna sam da reagujem na tvrdnje iznete u tekstu 'Država Srbija zvanično potvrdila - aerodrom Konstantin Veliki ograničen na milion putnika sve do trenutka kad Nikola Tesla ne bude dosegao 12 miliona putnika', koji je objavljen na portalu Tangosiks", navodi se u saopšenju kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlovićeva je podsetila da je nekoliko puta jasno ukazala da je politika Vlade Srbije da svaki aerodrom u Republici Srbiji može i treba da se razvija koliko god tržišni, i samo tržišni uslovi to dozvoljavaju.

"Sa stanovišta Ugovora o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla, potreba 'za konsultacijama' sa koncesionarom postoji samo i isključivo u periodu dok Aerodrom 'Nikola Tesla' ne dostigne 12 miliona putnika godišnje i ukoliko bilo koji drugi aerodrom koji se nalazi u radijusu od 150 km do 230 km usluži više od milion putnika godišnje. Ali ono što je od suštinske važnosti je da oba ova uslova moraju biti istovremeno ispunjena", ističe se u saopštenju.

Prema svim analizama koje su rađene, takva situacija se neće dogoditi, jer će Aerodrom "Nikola Tesla" imati više od 12 miliona putnika godišnje mnogo pre nego što niški aerodrom bude imao milion putnika u jednoj godini, napomenula je Mihajlović.

"Međutim, čak i u slučaju da niški aerodrom dostigne milion putnika pre nego što Aerodrom 'Nikola Tesla' postigne 12 miliona putnika, Srbija nema obavezu da automatski plaća bilo kakvu odštetu koncesionaru. U takvoj situaciji, dužnost Vlade bila bi da da obrazloženje i objašnjenje koncesionaru i da dokaže da su do toga dovele objektivne i tržišne okolnosti koje ne utiču na aerodrom u Beogradu, čime bi izbegla plaćanje bilo kakvih kompenzacija ili produžavanje perioda trajanja koncesije", precizira se u saopštenju.

Mihjlovićeva je dodala da, takođe, kada govorimo o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla", treba znati da na osnovu Zakona o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla" snosi operativne i komercijalne rizike u izvršenju koncesionih aktivnosti, uključujući i rizike vezane za prihode, u skladu sa odredbama Ugovora o koncesiji.

U ovom trenutku, istakla je, glavno ograničenje za razvoj Aerodroma "Konstantin Veliki" kao i u slučaju svih drugih aerodroma u Srbiji, jeste nedovoljno investiranje.

Namera Vlade Srbije je da ubrzano investira u poboljšanje infrastrukture niškog aerodroma, kako bi bio konkurentan ostalim aerodromima u okruženju. Prelazak upravljanja sa Grada Niša na Vladu Srbije motivisan je upravo otklanjanjem ove ključne prepreke budućem razvoju "Konstantina Velikog".

"Ni predsednik Srbije, ni Vlada Srbije, ni ja, nemamo razloga bilo kome da se pravdamo zašto želimo da razvijamo Aerodrom 'Konstantin Veliki' i zašto želimo da Vlada Srbije povrati upravljanje nad ovim aerodromom. Svima koji misle drugačije zaista ne možemo da pomognemo", napomenula je Mihajlovićeva i dodala:

"Svi mi želimo da radimo na tome da se rast putnika na niškom aerodromu bude brži nego što je planirano, jer je interes države da 'Konstantin Veliki' bude konkurentan sa svim drugim aerodromima u regionu koji danas imaju čak pet puta više putnika".

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 12:32) - Cito ugovor [neregistrovani]

Aerodrom nis i ministarka

Koncesionar iz Francuske u ugovor stavio da postojeci aerodromi u Srbiji do 230 km od aerodroma ;Nikola Tesla:ne mogu imati vise od milion putnika godisnje.Zato se vlada uzmucila jer niski aerodrom prestavlja veliku konkurenciju beogradskom aerodromu,zato hoce da ga stave pod svoju kontrolu.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Не верујем

Зашто је сваки уговор који влада Србије потписује са странцима тајан? Овде људи када дођу на власт мисле да ми треба да радимо за њих уместо они за нас. Не верујем ни једном политичару? Не би се они толико здали да одједном шчепају Нишки аеродром да није било концесије.

(nedelja, 15. apr 2018, 05:52) - Srđan Nikolić [neregistrovani]

Sadašnji vrlo brz razvoj Niškog aerodroma velika je smetnja i prepreka koncesiji.....

Koncesija svakako ograničava razvoj Niškog aerodroma, to je i meni, kao jednom rođenom Beograđaninu, savršeno jasno. Niški aerodrom sada uzima 350.000, a kroz godinu - dve „uzimaće” i dva miliona putnika koncesionarima u Beogradu! Nišlije, ne dajte svoj aerodrom onima koji gledaju samo svoju korist i dobit!