Rekordan broj otkrivenih firmi koje rade na crno

Za više od dve godine Poreska uprava i Inspekcija rada otkrile su preko 3.000 firmi koje su u potpunosti radile na crno. Koliko su dugo tako poslovali, vlasnici nikad ne otrkivaju. Po veličini, odnosno po broju zaposlenih, bez dileme rekorder je fabrika u okolini Trgovišta.

Pravu fabrika obuće, sa 49 radnika inspektori su otkrili u okolini Trgovišta. Radila je u potpunosti na crno. To je do sada najveća firma, a otkrivena je u mesecu koji je bio rekordan.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović navodi da su u martu da otkrili 112 neregistrovanih subjekata, što je do sada najveći broj u toku jednog meseca.

Najčešće su, dodaje, u pitanju trgovinske i ugostiteljske firme, a ima i dečjih vrtića.

Pored kazne koja je i do dva miliona dinara, uz prekršajnu ili krivičnu prijavu, vlasnik firme na crno dužan je da plati i porez na osnovu procene o ostvarenom prihodu.

Poreska policija je u prvom tromesečju ove godine posebnu pažnju posvetila otkrivanju nelegalnih delatnosti, koje se služe savremenom komunikacijom.

Glavna inspektorka Poreske policije Nada Novosel objašnjava da se radi o licima koja robu prodaju na crno u stanovima i drugim pomoćnim magacinima, a reklamu za prodaju te robe vrše putem interneta.

"U ovom peridu podneli smo 10 krivičnih prijava i oduzeli robu u vrednosti 36 milona dinara", navodi Nada Novosel.

Koliko je neregistrovanih firmi u Srbiji, za sada postoji samo procena.

Dobra vest je da većina njih nakon otkrivanja prelazi u legalno poslovanje.

U Srbiji 17,2 odsto neregistrovanih firmi

Ivan Radak iz Naleda kaže da je analiza sive ekonomije pokazala da u Srbiji ima 17,2 odsto neregistrovanih privrednih subjekata.

"To bi u ukupnom broju firmi bilo 65.000 pojedinaca i firmi koje rade potpuno na crno", precizira Radak.

Istraživanje je otkrilo da i u legalnim firmama, oko 15 odsto poslova prolazi kroz sivu zonu.

"Mi smo negde na nivou baltičkih zemalja, s kojima smo se poredili u ovoj studiji. Međutim, kod neregistrovanih preduzeća, mi u Srbiji imamo tri puta više takvih firmi nego baltičke zemlje", ističe Radak.

Zbog toga poznavaoci smatraju da je otkrivanje firmi na crno ključ borbe protiv sive ekonomije.

Posao inspektorima u mnogome olakšava to što im za ulazak na privatni posed više nije potrebna pratnja policije – dovoljan je sudski nalog.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 07:29) - Bob [neregistrovani]

Nerad

Gde ste bili do sada. Firme po Srbiji rade na crno I po vise od 10 godina. Nekada imaju po 20 zaposlenih a prijavljeni samo gazda, njegova zena i sin. Decenijski nerad inspekcija.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 01:26) - anonymous [neregistrovani]

Dragi inspektori

Da odete u Novi Pazar i da krenete tamo da cesljate firme, zatvorili biste sigurno 70% objekata.