Kragujevac dobija industrijski park

Odluka "Simensa" pre dva meseca da preuzeme kragujevačku kompaniju "Milanović inženjering", bila je signal za lokalnu samoupravu da na tom mestu formira industrijsku zonu na 663 hektara zemljišta. Danas će biti postavljen kamen-temeljac za "Majnd park", koji se gradi domaćim kapitalom a prostiraće se na 120 hektara. Događaju će prisustvovati i predsednik Srbije.

Danas će biti postavljen kamen temeljac za "Majnd park", prvu investiciju, koja se gradi domaćim kapitalom. Događaju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kragujevac ne gubi vreme. Na petnaestak kilometara od grada niče jedna od najvećih industijskih zona u Srbiji. U okviru "Pametnog parka" gradiće se proizvodne hale i objekti, prateći sadržaji. Infrastrukturni radovi, uveliko su u toku.

Investitor, domaća kompanija, "Milanović majnd grupa", Bratislava Milanovića, koja na 120 hektara gradi industrijski kompleks. Time se Kragujevac vraća na mapu industrijskih centara Srbije.

"Dolazi do značajnog povećanja investicione atraktivnosti, ne samo grada Kragujevca, nego i centralne Srbije i značajnog povećanja mogućnosti daljeg priliva stranih direktnih investicija. Naravno da dolazi do povećanja konkurentnosti domaće privrede", kaže Predrag Lučić, predsednik PK Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Tehnološki park za domaće i strane kompanije formira se u blizini "Simensove" fabrike delova za šinska vozila. Očekivano širenje proizvodnje i poslovanja nemačkog giganta u svim segmentima znači dolazak novih kompanija i posao za Kragujevčane.

Kragujevčani mnogo očekuju od te investicije, jer to znači nova radna mesta i ostanak mladih.

Urbanističkim planom u industrijskoj zoni Sobovica - Lužnice predviđena je izgradnja malog grada sa zdravstvenim i predškolskim objekatima, pistama i hangarima za avione, interna železnica.

U prvoj fazi, koja počinje danas, gradiće se proizvodne hale od 40.000 kvadrata, u kojima će biti zaposleno oko 2.000 radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво