Vučić: Samo zajedno Srbija i BiH na trećim tržištima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Mostaru da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važna. Istakao je da zadovoljan što je Srbija u prva tri meseca konačno ostvarila zadovoljavajući rast BDP-a od između 3,9 do četiri odsto.

Vučić je na prijemu koji je priredio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom Međunarodnog sajma privrede na kojem je Srbija zemlja partner, rekao da je zahvalan privrednicima iz Srbije jer su plaćanjem poreza doprineli dobrim ekonomskim rezultatima naše zemlje.

"Ne bismo uspeli u svemu tome da nema naših privrednika. Nema nikakve sumnje da ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu i da ćemo uspeti da privučemo najveći broj direktnih stranih investicija, da budemo zemlja koja smanjuje drastično javni dug, naglasio je Vučić.

Kako je naveo, više od 60 srpskih kompanija je došlo u Mostar", dodajući da su Srbiji veoma važni Banjaluka, Sarajevo, ali i da je "strašno važan" i Mostar.

Naša su tržišta pojedinačno mala, rekao je Vučić, naglasivši da samo zajedno Srbija i BiH mogu da izađu na treća tržišta.

Vučić je privrednicima iz BiH poručio da su dobrodošli na tržištu Srbije.

Pozvao je privrednike da nastave sa kontaktima, navodeći da je u prošloj godini robna razmena između Srbije i BiH uvećana za 137 odsto i da je dostigla preko 1,7 milijardi evra.

"Kako je krenula razmena u ovoj godini očekujemo da dođe do dve milijarde evra i time BiH postaje ne samo treća izvozna i četvrta uvozna destinacija, već se približava i rezultatima drugih zemalja", rekao je Vučić.

Kaže da ga je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović obavestio da su neke kompanije iz Srbije već uspostavile kontakte sa firmama u Hercegovini kako bi krenule u zajedničke poslove, Vučić je ohrabrio srpska preduzeća da to urade i da uđu hrabro u taj proces.

Marko Čadež je istakao da zemlje regiona suviše male da bi mogle jedne bez drugih. "Mi smo male ekonomije da bismo preživeli bitku koja je sve surovija u ekonomiji koja se menja iz dana u dan", rekao je Čadež okupljenima na prijemu u Mostaru.

Poruka privrednicima da idu u Prištinu

Vučić je poručio privrednicima i da idu u Prištinu na sajam, jer, napomenuo je, "tamo nećemo pričati o puškama i sukobima, već o budućnosti, brašnu i drugoj robi".

Najavio je da će i sledeće godine doći na sajam u Mostar, i zamolio privrednike da i iduće godine kao izlagači predstave lepu Srbiju svim dobrim ljudima.

"Očekujemo da i kroz Berlinski proces i zajedničko pristupanje EU, mnogo toga uradimo zajedno. Srećan sam što bugarski premijer Bojko Borisov dolazi ovde i što ćemo moći da predstavimo Srbiju i dobre odnose Srbije i BiH na najbolji način", rekao je Vučić.

Ponovio je poziv ljudima iz Hercegovine i cele BiH da dođu u Srbiju i vide kako će biti primljeni.

"Uveren sam da će da osete najiskrenije prijateljstvo i gostoprimstvo i da će se često vraćati u sve krajeve naše zemlje", rekao je Vučić.

Vučić je na kraju obraćanja još jednom pohvalio privrednike rekavši da su obavili važan posao time što su dobro predstavili Srbiju.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво