Poteškoće pri uzimanju ali i otplati kredita za paušalce

U Srbiji ima oko 250.000 preduzetničkih radnji. Toj kategoriji pripadaju taksisti, advokati, zubari. Ukoliko ne ostvaruju godišnji promet veći od osam miliona dinara, plaćaju takozvani paušalni porez. To ima dobre ali i loše strane. Jedna od njih je da prilikom zahteva za kreditiranje banke takve klijente svrstavaju u rizičnije, pa su im i krediti teže dostupni.

Saša Klausa je kao taksista prešao milione kolimetara i granice mnogih država. Granicu kod banke koja bi mu odobrila kredit kao paušalac nikada nije mogao da pređe.

"Naša poreska osnovica, kao neko ko se bave taksijem, je negde oko 23.000 dinara. Nažalost, sa tim mesečnim primanjima na koje smo prijavljeni svaka banka nažalost odbija da nam da kredite i samim tim i napredak u poslu je nemoguć jer je prosečno taksi vozilo u Beogradu staro oko 15 godina", kaže samostalni prevoznik Saša Klausa.

Banke tvrde da ipak odobravaju kredite za paušalce, uglavnom advokatima i zubarima, u zavisnosti od toga da li se porez plaća paušalno, samooporezivanjem, odnosno da li klijent sebi uplaćuje zaradu.

"Kada su u pitanju samooporezivanje i isplata zarade, potpuno je isti način utvrđivanja kreditne sposobnosti klijenta kao kod zaposlenih. A kada je u pitanju paušalno oporezivanje, samo je potrebno da klijent banci donese na uvid akontaciono rešenje za uplaćene doprinose i ustvari osnovica za oporezivanje predstavlja mesečno primanje kijenta", rekla je Tanja Radojčić iz Unikredit banke.

Neke banke imaju kriterijum da paušalcima daju kredit do 20 odsto visine godišnje zarade. Kažu da će uz pomoć socijalnog preduzetništva i taj problem biti rešen.

"U skorom periodu očekuje se potpisivanje ugovora o saradnji Kredi Agrikol banke sa jednom od vodećih međunarodnih institucija za mikrofinansiranje i u tom slučaju će sredstva biti dostupnija i proces će lakše ići i povoljnije po paušalce", ističe Sanja Švolja iz Kredi agrikol banke.

Stručnjaci se slažu da paušalci i povremeno zaposleni još nisu dovoljno vidljivi za banke koje se teško odlučuju da ih dugoročno finansiraju.

"Teško je samo na osnovu podataka o prometu i teško je obezbediti uvid o toj recimo samostalnoj radnji, zubarskoj radnji i ostalo. Poreska osnova nije dovoljno pouzdana i ne zna se koliko dugo takva radnja, organizacija ili fizičko lice koje je samozaposleno može da opstane", kaže dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Paušalci su i lošiji u otplati kredita od zaposlenih u javnom, finansijskom ili sektoru koji pripada sistemu PDV-a. Dok je nivo kašnjenja u otplati fizičkih lica 4,4 odsto, kod preduzetnika i paušalaca on je dvostruko veći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво