Šta žitelji Požege očekuju od Koridora 11?

Kada bude gotov Koridor 11, put od Beograda preko Požege, Ivanjice do Boljara trebalo bi da bude bar dvostruko brži, bezbedniji i prijatniji. Od auto-puta žitelji tih krajeva očekuju razvoj, putari šansu da uposle radnike i mehanizaciju, a ugostitelji više turista. Samo, još se ne zna kuda će tačno trasa od Požege do granice s Crnom Gorom.

Žitelji Požege, posebno iz ruralnih krajeva, kroz koje bi trebalo da prođe Koridor 11 pitaju se kojom će trasom auto-put doći od Čačka.

V. d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak rekao je danas da trasa ide preko Preljine, Trbušana, kroz Ovčar banju, prema Požegi.

Na pitanje kuda dalje, prvi kroz osmeh odgovara predsednik Vučić: "A ne znaš Drobnjak, kaži da ne znaš. Sad ćeš da daješ situacioni plan".

Dok se "Putevi Srbije" opredele za jednu od dve planirane trase do Prilipca kod Požege, nadležne službe u toj opštini spremno čekaju da odrade eksproprijaciju. Od tog sela Koridor 11 bi trebalo da produži put južnog Jadrana. Ivanjičani su predložili izmenu predložene trase, da ide preko Javora do Boljara.

"Povezao bi veliku teritoriju Zlatiborskog okruga, što znači da bi Raški i Zlatiborski okrug bili tangirani ovim putnim pravcem, što bi po mom mišljenju i mišljenju svih Ivanjičana bilo od izuzetnog značaja za razvoj ne samo jednog okruga, već i drugog", navodi Miljko Glavinić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambene i komunalne poslove opštine Ivanjica.

"Kompletan Koridor 11 do 2024. godine"

Predloženom trasom preko Golije, auto-put prolazi kroz centar Ivanjice.

U pitanju je 3.000 objekata, odnosno 1.200 žitelja Ivanjice, za koje bi trebalo pronaći rešenje. To bi dodatno poskupelo projekat koji je sam po sebi složen, zbog izuzetno teške konfiguracije terena.

"Želim da kažem da je to najteža deonica ovog koridora, 107 kilometara. Procene su da je vrednost investicije gotovo do dve milijarde evra. Kineska strana će nam uraditi projektno-tehničku dokumentaciju koja je oko pedeset miliona evra", navodi ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je najavila, Koridor 11 od Beograda do granice sa Crnom Gorom, trebalo bi da bude završen 2024. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара