"Mala i srednja preduzeća najizloženija korupciji"

Zbog ograničenih finansija i malog broja zaposlenih, mala i srednja preduzeća su najranjivija, ali i najizloženija korupciji, rečeno je na konferenciji u okviru projekta Antikorupcijski alat za mala i srednja preduzeća (ACTS). 

Miroslav Miletić, koji je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i predsednik Antikorupcijskog tima PKS naveo je da 49 odsto evropske ekonomije čine preduzeća koja su posebno ranjiva kada su u pitanju korupcija i ostali rizici u poslovanju, imajući u vidu da zbog svog obima i veličine nemaju dovoljno kapaciteta da se bore s tim.

Dodao je da se prema istraživanjima, u celom svetu na razne vrste koruptivnih aktivnosti i mita, izdvoji više od jednog triliona dolara, što, kaže, podriva poverenje u sistem, a posebno podriva poverenje investitora za dolazak u određene regione.

"Činjenica je da je naš region u tom smislu dosta ranjiv kada je ova oblast u pitanju. Zato je aktivnost PKS pre svega u prevenciji korupcije, edukaciji", kazao je Miletić, te dodao da će na današnjoj konferenciji biti predstavljen priručnik koji je rađen u saradnji sa komorama Italije i Rumunije, zemljama koje, prema njegovim rečima, imaju velika iskustva u ovoj oblasti. 

Gordana Tiodorović, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS, kazala je da je cilj projekta bio da se malim i srednjim preduzećima u Srbiji pruži "alat za identifikovanje ključnih problema i izazova sa aspekta potencijalne korupcije u samom njihovom poslovanju", te da im se pruže alati, mehanizmi i sredstva uz pomoć kojih mogu da izbegnu takve zamke u svom poslovanju.

Navela je da je ideja za zajednički projekat komora Srbije, Italije i Rumunije potekla od partnera iz Italije, jer su Italijani detektovali da su slični rezultati i percepcija korupcije u te tri zemlje.

Prema njenim rečima, rezultat projekta su dva priručnika, prvi koji suštinski pokazuje na koji način je taj projekat funkcionisao i kako su dolazili do rezultata.

"I drugi priručnik baziran je na tome da kroz jasan mehanizam samoprocene i odgovarajući na upitnike, mala i srednja preduzeća dođu do odgovora, detektuju ono najrizičnije u njihovom poslovanju sa aspekta korupcije i da probamo da osnažimno njihove kapacitete da oni na tome više rade kako bi bili spremni da se odbrane", istakla je Tiodorović.

Objasnila je da su mala i srednja preduzeća bila u fokusu projekta, jer za razliku od velikih sistema koji imaju već svoje timove, spremne programe, interna pravila na koji način postupaju sa aspekta korupcije, "mala i srednja preduzeća tu mogućnost nemaju, limitirani su kapacitetima ljudstva i finansija da bi se pozabavili tom temom, a najviše su izloženi potencijalnoj korupciji".

Partneri na ACTS projektu, koji finansira EU, su privredne komore Srbije, Italije i Rumunije, uz podršku Asocijacije evropskih komora.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво