"Veliko interesovanje poslodavaca za programe podsticaja zapošljavanja"

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da je na evidenciji od početka godine deset odsto manje nezaposlenih lica nego u istom periodu prošle godine. Naveo je da je veliko interesovanje za programe podsticaja zapošljavanja, kao i da najviše poslodavaca aplicira za program zapošljavanja teže zapošljivih kategorija.

Zoran Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su 2017. godinu obeležila pozitivna kretanja na tržištu rada.

"Sada u ovim zimskim mesecima imamo jednu stabilnost koju oslikava i činjenica da je na evidenciji oko 625.000 nezaposlenih lica, što je otprilike broj koji je aktuelan od početka godine. Ova brojka je za oko deset odsto manja nego što je to zabeležila statistika u istom periodu prethodne godine", naglasio je Martinović.

Ukazao je da su od sredine februara aktuelni javni pozivi za podsticaje poslodavcima, pre svega iz realnog sektora.

"Vidimo da je veliko interesovanje, za ovih nepunih mesec i po dana praktično neki programi mogu gotovo da se potroše u nekom planiranom obimu", kaže Martinović.

Ističe da je najveća tražnja za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije.

"Poslodavci godinama zapravo najviše apliciraju za taj program, ali mi tokom godine vršimo prenamenu sredstava tako da uvek ima prostora da se situacija promeni, zato što neki programi za koje poslodavci pokazuju manje interesovanje ne zahtevaju toliki obim novca koliko mi u početku planiramo i onda vršimo prenamenu", objasnio je Martinović.

Naglasio je da je veliko interesovanje i za program stručne prakse, za programe obuka, prekvalifikacija, javnih radova.

"Program javnih radova se završava 2. aprila i pozivam još ovih nekoliko dana mogu da apliciraju, tu može da učestvuje i javni sektor", dodao je Martinović.

"U programe godišnje uključeno 130.000 do 140.000 lica" 

Istakao je da se "u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, kako finansijske podsticaje tako i one nefinansijske koji takođe podižu nivo zapošljivosti velikog broja lica, godišnje uključi preko 130.000 do 140.000 lica".

"Od toga 25.000 do 30.000 lica se direktno uključi zahvaljujući finansijskim podsticajima", kaže Martinović.

"Mi ćemo ove godine sigurno imati nešto veći obim od tog plana zato što ćemo imati na raspolaganju i veći budžet u odnosu na prethodnu godinu, imaćemo program EU koji takođe može da obuhvati oko 1.500 u finansijske mere", dodao je Martionović.

Tvrdi da je veliko interesovanje i lokalnih samouprava za programe.

"Negde oko 120 lokalnih samouprava je apliciralo u programe sufinansiranja i izdvojilo za sada vidimo preliminarno negde preko 500 miliona dinara, tako da ćemo zaista tokom cele godine imati na raspolaganju dovoljno novca da zadovoljimo veliku tražnju poslodavaca", napominje Martinović.

Objasnio je da za najveći broj programa Nacionalne službe za zapošljavanje apliciraju direktno poslodavci, ali da je važno i da nezaposlena lica pokažu svoje interesovanje.

"Nezaposlena lica treba da pokažu svoje interesovanje za određeni program kako bi naši savetnici mogli da ih selektuju i usmere za odgovarajuće programe i da na taj način ponudu i tražnju onoga što je u ovom trenutku aktuelno", kaže Martinović.

Ukazao je da nezaposlena lica jedino mogu direktno da konkurišu za program samozapošljavanja, kao i da taj program podrazumeva direktan novčani podsticaj licima koja se nalaze na evidenciji, koja su prošla kratkotrajnu obuku i koja imaju biznis planove koji mogu da im obezbede održivost poslovanja.

"Taj program je otvoren do 15. aprila i vidimo da je veliko interesovanje ovih dana, očekujemo i da u ovaj program uključimo blizu 4.000 lica tokom 2018. godine i to je ono što će sigurno dati značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji", zaključio je Martinović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво