Valjevo uradilo kartu plodnosti obradivog zemljišta

U naredne tri godine Srbija bi trebalo da završi rejonizaciju voćarske proizvodnje. Odnosno da napravi mapu gde koja od 18 voćnih vrsta može da dâ najveći prinos. Na osnovu toga će se deliti i državne subvencije. Valjevo je među prvima uradilo kartu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta sa preporukama za gajenje određenih kultura.

Za voćara Dejana Dobrivojevića karta plodnosti zemljišta i preporuke stručnjaka su, kaže, "poljoprivredna azbuka" za uspešnu voćarsku proizvodnju uz mogućnost podsticaja.

"Video sam na toj karti da smo mi područje na kojem uspeva malina, na ovoj karti se vidi, to je negde 60–70 odsto uspešnosti maline, što nam dosta znači u slučaju podizanja nekih novih zasada, subvencija države ili tako nešto. Tu subvenciju znači možemo dobiti zato što jednostavno to uspeva", kaže Dejan Dobrivojević iz Valjevske Kamenice.

Na osnovu zemljišnih, agroekoloških i klimatskih uslova, valjevska Poljoprivredna stručna služba dala je detaljne preporuke o uspešnosti gajenja pojedinih kultura u 76 sela na teritoriji Valjeva.

"Poenta čitave priče je da poljoprivrednicima omogućimo da na pravi način sagledaju šta to treba da urade na svojim gazdinstvima, na koji način da poprave kvalitet zemljišta da bi mogli da gaje određene voćne kulture", ističe Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Među desetak odabranih voćnih kultura, uz najprisutnije šljivu, malinu i kupinu, valjevski kraj ima dobre uslove i za uzgajanje drugog manje zastupljenog, a traženog voća.

"Imamo na našem području takvih katastarskih opština i parcela gde može intenzivno da se gaji i jabuka, koja je veoma aktuelna u Srbiji. A nemamo takvih zasada u Kolubarskom okrugu", navodi Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Takođe, aktuelna je i proizvodnja zasada lešnika.

"Na osnovu karte, lokalna samouprava će određivati subvencije koje će u narednom periodu biti racionalnije podeljene poljoprivrednicima, a tamo gde je karta rejonizacije potvrdila da neke voćarske sorte uspevaju mnogo bolje, imaće čak i do 100 odsto podsticaja", poručuje pomoćnik gradonačelnika Valjeva Nikola Radojčić.

Predstoji upoznavanje poljoprivrednika sa preporukama iz karte plodnosti zemljišta, a više od hiljadu primeraka i brošura lokalna samouprava podeliće u valjevskim selima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво